HRM

Zorgprofessionals, ga de strijd aan tegen administratie

Zorgprofessionals besteden veertig procent van hun tijd aan administratie. De minister vroeg zaterdag 18 november aan de sector om op één maart bij te praten over schrap- en verbetervoorstellen. Zorgprofessionals moeten dit verzoek aangrijpen om van zich te laten horen. Ga de strijd aan!

De afgelopen drieënhalve maand heb ik als lid van de Denktank (Ont)Regel de Zorg onderzoek gedaan naar de administratieve lasten van zorgprofessionals. Een paar weken geleden kreeg ik de eerste resultaten van ons onderzoek onder ogen: veertig procent van de werktijd gaat op aan administratie. In eerste instantie was ik geschrokken omdat ik twijfelde of onze resultaten wel klopten. Hadden we misschien iets fout gedaan? Dat was niet het geval en daar schrok ik eigenlijk nog meer van: in een vijfdaagse werkweek is een zorgprofessionals twee dagen kwijt aan administratie.

Voordat ik lid werd van de denktank was de zorgsector mij betrekkelijk onbekend. In de krant las ik wel dat er in de zorg geklaagd wordt over te veel administratie, maar als buitenstaander dacht ik dan: Het zal wel meevallen, een beetje zeuren hoort bij onze volksaard. Daar denk ik inmiddels anders over. De klachten zijn wat mij betreft zonder meer terecht. Het is hoog tijd dat er iets verandert.

Zorgprofessionals halen namelijk geen voldoening uit administratie en patiënten worden niet beter door het zetten van een vinkje. Er is bovendien een derde, te weinig gehoorde, reden om administratie aan te pakken. Dat zijn de maatschappelijke kosten die het veroorzaakt. Ter illustratie, de denktank heeft berekend dat het ongeveer 117 miljoen euro oplevert aan uitgespaarde loonkosten als alle ruim 73.000 ziekenhuisverpleegkundigen iedere week een uur minder administreren.

Op uitnodiging van actiecomité Het Roer Moet Om en VvAA kwamen 200 zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers samen om schrap- en verbetervoorstellen te doen. Aan ideeën geen gebrek. Wijkverpleegkundigen lieten horen hoe het ingewikkelde formulier voor het aanvragen van hulpmiddelen veel eenvoudiger kan. Maag-lever-darmartsen willen échte kwaliteitscontrole in plaats van afvinklijstjes. Anderhalf uur brainstormen leverde een keur aan ideeën op. Dat is hoopgevend en wrang tegelijkertijd, omdat ik me afvraag waarom die ideeën niet allang in de praktijk zijn gebracht.

Iedereen was het erover eens dat zorgprofessionals minder moeten administreren. Minister Bruno Bruins was zelfs zeer uitgesproken, net als de koepelorganisaties. Ook kritischer partijen zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de zorgverzekeraars steunen de zorgprofessionals in hun wens minder te administreren. Dat desondanks de administratie van zorgprofessionals niet afneemt, ligt hoofdzakelijk aan de beperkte last die de veroorzakers van administratie ervan ondervinden. Het zijn de artsen, verpleegkundigen, apothekers, fysiotherapeuten en de andere zorgprofessionals die dag in dag uit de pijn voelen. Er gaat daarom alleen iets veranderen als zij met de vuist op tafel slaan.

De denktank heeft in zogeheten ideaaltypische weekagenda’s laten zien hoeveel tijd zes verschillende beroepsgroepen in de zorg nu kwijt zijn aan administratie. Ik daag alle beroepsgroepen in de zorg uit om daar een tegenhanger van te maken. Maak geen ideaaltypische maar ideale weekagenda waarin alleen administratie staat die jullie zelf nuttig vinden. Ik ben ervan overtuigd dat ziekenhuisbestuurders, de IGJ, zorgverzekeraars of wie dan ook niet in staat is jullie ongelijk aan te tonen. Ga de strijd aan!

Thomas Bakker

(Ont)Regel de Zorg

Thomas Bakker_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top