Tech

Een onderdompeling in de wereld van zorg en ICT

Verschillende landen hebben verschillende zorgsystemen en verschillende manieren van werken. De ene manier is niet noodzakelijkerwijs beter dan de andere manier, het is gewoon anders. De jaarlijkse beurs HIMSS geeft een mooie inkijk via de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zorg en ICT.

Deze Kerstvakantie was ik met mijn gezin aan het skiën in Noorwegen. Onze jongste dochter brak al op de avond van aankomst haar pols. Met het sleetje van de oprit afglijden bleek toch iets gevaarlijker dan gedacht. Na een telefoontje naar het landelijke nummer voor spoedzorg, werden wij netjes doorverwezen naar het lokale zorgcentrum. Een onderzoek en een röntgenfoto verder, zat de onderarm van mijn dochter in mooi paars en flexibel gips. Tot haar grote vreugde mocht zij toch gaan snowboarden.

Geen bruingele envelop?

Prima zorg zou je denken. Snel en adequaat in een van de beste zorgsystemen ter wereld. Toch vroeg ik mij af waarom ik niet de röntgenfoto had meegekregen. Hoe moeilijk kan het zijn om de digitale foto naar mij te mailen, zodat ik deze kan delen met mijn huisarts in Nederland. Direct bij terugkomst in Nederland wordt er natuurlijk weer een foto gemaakt en bekeken of de breuk nog goed staat. Met welke situatie gaat de Nederlandse specialist haar foto vergelijken?

In Frankrijk krijg je een röntgenfoto altijd mee, weet ik uit ervaring. In een grote bruingele envelop. "Deze kun je aan je specialist in Nederland overhandigen." Dat heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan. De huisarts ziet me al aankomen. En aan welke specialist moet ik die geven? In Nederland hebben we geen systeem waar je een 'eigen specialist' hebt.

Gewoon anders

Waarom doet men dit zo? Of waarom doet men iets juist niet? En wat zijn de effecten daarvan? Om die reden vind ik het interessant om naar zorgsystemen van andere landen te kijken. Daarom bezoek ik internationale bijeenkomsten en participeren we in internationale projecten. Het Nederlandse zorgsysteem is goed, maar kan op bepaalde gebieden echt wel beter. En wat kunnen wij dan leren van anderen? Welke aanpakken hebben zij, welke afspraken maken zij, welke partijen werken samen, welke nationale projecten lopen er en ga zo maar door.

HIMSS

De HIMSS is voor mij een plek waar ik veel van die vragen kan stellen. De HIMSS is een internationale beurs waar kennis van de hele wereld op het gebied van zorg, ICT en innovatie elkaar ontmoet. Op sommige vragen krijg ik ook echt interessante antwoorden van de mensen die ik tijdens de HIMSS spreek. Daarom vind ik een jaarlijkse onderdompeling in de internationale wereld van zorg en ICT enorm waardevol! In februari ben ik er weer bij. Ontmoet ik je daar?

Conchita Hofstede

Manager Expertisecentrum bij Nictiz en lid van de programmacommissie voor HIMSS

Conchita Hofstede_311

HIMSS 2019 vindt plaats van 11 tot en met 15 februari in Orlando. Lees dan ook de blogs van Conchita Hofstede vanaf de beurs, waar zij met de HIMSS Dutch Community naartoe reist.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top