BLOG

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht

Wie altijd al een diepgaander inzicht in het functioneren van ons landsbestuur wilde is in de afgelopen vakantieperiode op zijn wenken bediend. Ik doel dan natuurlijk op de ‘communicatiestoornis’ ter waarde van 50 miljard euro en in de slipstream daarvan de 32 miljard die per ongeluk niet op het lijstje ‘nog te betalen’ verscheen.

Aadequaat reageren

Wat ik nou eens graag zou willen weten is of Mark Rutte nou echt dacht dat hij 50 miljard goedkoper uit was, of dat hij het gewoon helemaal niet begrepen heeft. En wat is dan erger? Ronduit komisch was achteraf natuurlijk zijn neerbuigende opmerkingen naar de journalisten die ‘het niet begrepen’. Mark was er immers al de hele dag mee bezig; dus wie kon het beter weten dan hij. Het meest verbijsterend was de reactie, of liever gezegd het ontbreken van een adequate reactie, van de Tweede Kamer. Je wordt voor 82 miljard euro voor de gek gehouden en iedereen blijft lekker op vakantie.

Dom

Iets dichter bij huis, maar niet minder dom, was het afschaffen van het bouwregime in de zorg door minister Klink in 2008. We kunnen nu wel vaststellen dat destijds niemand die er over ging door had wat de financiële schade zou zijn. En die loopt, dat is nu wel duidelijk, in de miljarden. Nog geen enkel ziekenhuis is in de problemen gekomen door de marktwerking. Wel gebeurde dit door de volstrekt willekeurige impact van de afschaffing van het bouwregime.

Ik stop met schrijven

Ons ziekenhuis kan nu gelukkig wel gaan nieuw bouwen en dat is vooral dankzij banken en bouwers en niet door een evenwichtig verantwoord overheidsbeleid. Over hoe we zover gekomen zijn zou ik een spannend jongensboek kunnen schrijven, maar dat zal ik u niet aandoen. Nee, in plaats daarvan heb ik besloten maar eens te stoppen met het schrijven. De druk werd te groot. Nu de marktwerking in de zorg is verdampt en de verzekeraars de opkomende macht zijn, zit mijn werk erop en is het tijd voor een wisseling van de wacht.

Hans Feenstra

Ik heb lang moeten nadenken wie deze zware taak van mij over kan nemen. Hij of zij moet met het ongepolijste woord natuurlijk virtuoos kunnen jongleren. Anders zou de schok voor mijn trouwe lezers, veel dank daarvoor nog, te groot zijn. Maar ook geen blad voor de mond en, als het aan mij ligt, ietsje steviger er bovenop. Wat ongeremder dus. Gelet op de verschuivende macht is veel kennis van verzekeraars nodig, maar ook van de ziekenhuizen. Dit overpeinzend kwam er maar één naam in mij op: Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis. Hans weet het nog niet maar heeft gelukkig Google Alert 24 uur per dag op zijn eigen naam aanstaan, dus bij deze. Hans; veel succes!

Jaap van den Heuvel

10 Reacties

om een reactie achter te laten

van Vorst

23 augustus 2011

Jaap, ik wil je bedanken voor alle emoties die je columns hebben opgeroepen. Van diepe fronsen tot niet te stoppen lachbuien. Je columns waren wat ze moesten zijn: scherp, spiegelend, confronterend maar altijd eigen. Dank!

Anoniem

23 augustus 2011

Het spannende jongensboek over de bouwderegulering moet er komen. Over vertragingstactieken, glasharde ontkenningen, gegoochel met NHC's (met nu als uitkomst een gemiddelde toeslag), ontbrekende risico-opslagen, halfbakken analyses, honderden miljoenen subsidies (en gelijktijdige macrokortingen) aan enkele grote ziekenhuizen, vooruit schuiven van besluiten, negeren van signalen van banken, eentweetjes om versneld af te kunnen schrijven, gemanipuleerde rapporten, bestuurlijke afruil, enz.

tjark reininga

23 augustus 2011

jammer dat u ophoudt met schrijven. hopen maar dat het kritische columnistenbloed zal blijken te kruipen waar het niet kan gaan. tot dan.

een kritische opmerking. het was natuurlijk niet zo dat niemand gewaarschuwd heeft voor de genoemde effecten van de opheffing van het bouwregime. maar het Bouwcollege moest, als dienaar van de overheid en verdacht belanghebbende, daarin terughoudend zijn en is dat ook altijd gebleven.

Koning

23 augustus 2011

Ja Jaap, geen jongensboek schrijven over de lange weg van glazen en andere ontwerpen, procederen en moeizaam verwerven van zo veel miljoenen voor een nieuw ziekenhuis in Delft (proficiat overigens). Nou nog zo voorbereiden en bouwen dat we daar wél -op zijn minst- een mooie eerlijke streekroman aan overhouden! Pas op bij het smalen over de politici die niet van vakantie terugkomen (omdat ze weer niet traceerbaar zijn?), want voor je het weet zijn zo ook een duur nieuw ziekenhuis aan het bouwen of zitten zij met z'n allen handenwrijvend aan de kant te kijken hoe het toch allemaal zo duur kon uitvallen door het Delfts blauw! De Slinger van Foucault, maar dan door de draaiing van het lot!

scheerder

23 augustus 2011

Beste Jaap,

we zullen je missen, ik in het bijzonder, want je was een van de weinige ziekenhuisdirecteuren die echt voor zijn mening uitkwam. De rest volgde gedwee Den Haag in diens onnaspeurlijke beleidsinspanningen. Veel geld verloren en weinig gewonnen. Van DBC naar Dot, van korting naar marktinterventie, van vrije keuze naar gedwongen winkelnering. En dat alles met een onverdroten groeipercentage van 5% en een afkalving van het pakket voor de patienten terwille van de dure systemen. Tel uit je winst.
Ik ga nog even door, maar het gevoel van " ze zoeken het daar maar uit" is heel herkenbaar.

PS in tegenstelling tot wat ene Reininga hierboven reageert, heeft het bouwcollege bij monde van diens toenmalige voorzitter wel degelijk gewaarschuwd voor de gevolgen. Dezelfde voorzitter die als voorzitter van het CTG tot zijn laatste dag gewaarschuwd heeft voor het verschrikkelijke DBC systeem.

Het ga je goed en succes met de nieuwbouw in Delft


Oosters

23 augustus 2011

Beste Jaap,

Heel veel succes met de nieuwbouw. Het traject had een lange aanloop en blijkbaar wint de volhouder. Gefeliciteerd.

Jammer dat je ophoudt met schrijven. Ik ben het inhoudelijk zelden met je eens, maar heb je stukken altijd met veel plezier gelezen.

Met hartelijke groet,

Caj

Anoniem

24 augustus 2011

Ik vond het altijd erg leuk om te lezen hoe een ziekenhuisdirecteur tegen beleid aankijkt. De argumenten en visie van Jaap kwamen in het geheel niet overeen met de discussie zoals ik die binnen VWS, IGZ en NZa ken.

jef

25 augustus 2011

hallo jaap,
jammer dat je stopt. heb altijd met plezier je overpeinzingen gelezen maar kan me voorstellen dat je je nu gaat "vastbijten" in de nieuwbouw. succes daarmee en we zullen elkaar wel weer eens tegen het lijf lopen bij deze of gene sociale gebeurtenis ......
groet,
jef

ANH Jansen

27 augustus 2011

"Nee, in plaats daarvan heb ik besloten maar eens te stoppen met het schrijven. De druk werd te groot. Nu de marktwerking in de zorg is verdampt en de verzekeraars de opkomende macht zijn, zit mijn werk erop en is het tijd voor een wisseling van de wacht."

De druk te groot? Politiek en ambtenarij zijn niet gediend van kritiek of oppositie. Daar kan je als bezwaarmaker of opposant last mee krijgen. Zo gaat dat in dit land. Landelijk als ook lokaal.

Dank voor de inbreng en succes met de nieuwbouw en de toekomst. Het moet wel allemaal betaald blijven worden uit de steeds schaarser beschikbaar gestelde middelen of wordt de soep niet zo heet gegeten als deze op de kaart staat beschreven?

DGo

28 augustus 2011

Hoi Jaap, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En je kunt uiteraard het beste stoppen op je top:)
Maar nu ik je blogjes niet meer kan lezen en er geen reactie meer op kan geven zal toch de frequentie van het gezamenlijk eten van een boterhammetje wat omhoog moeten!

NB ik had altijd gedacht dat het schrijven van blogjes niet was weggelegd voor superijdele mensen. Je moet toch wat inhoudelijks te melden hebben zoals jij altijd deed en gelukkig Rob Scheerders nog evenblijft doen. Ik hoop dan ook dat jouw uitnodiging niet wordt beantwoord.

Top