Woensdag 13 april wacht Lucia de B. waarschijnlijk de vrijspraak waar ze 8,5 jaar op heeft gewacht. Het gerechtshof in Arnhem doet om 10.00 uur uitspraak in de herzieningszaak.
De B. kreeg in 2006 ‘definitief’ de maximale vrijheidsstraf opgelegd voor zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten. Een overzicht van de gebeurtenissen.
2001
– 4 september: Een ernstig zieke baby overlijdt in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag. Een verklaring van niet-natuurlijke dood maakt het een zaak voor justitie.
– 10 september: Het JKZ stelt De B. op non-actief, omdat ze dienst had toen de baby stierf. De B. wordt in verband gebracht met de dood van vijf kinderen en een aantal oudere patiënten.
– 14 december: justitie houdt De B. aan.
2002
– 8 mei: Op de aanklacht staan dertien moorden en vijf moordpogingen op ouderen en zeven kinderen.
– 17-23 september: De rechtbank in Den Haag behandelt de zaak-Lucia. Het OM eist levenslang tegen haar.
2003
– 24 maart: De rechtbank veroordeelt De B. tot levenslang voor vier moorden en drie moordpogingen. Lucia gaat in hoger beroep. Het OM volgt, omdat het vindt dat meer zaken bewezen kunnen worden.
2004
– 28 januari: Het gerechtshof in Den Haag begint aan het hoger beroep.
– 18 mei: De aanklagers in hoger beroep eisen opnieuw levenslang.
– 18 juni: het hof veroordeelt Lucia tot levenslang én tbs voor zeven moorden en drie moordpogingen. Lucia gaat in cassatie.
2006
– Filosoof Ton Derksen vindt dat er geen goede argumenten zijn om de sterfgevallen aan te merken als moorden. Hij schrijft een boek over de zaak.
– 14 maart: De strafcombinatie levenslang en tbs kan niet, vindt de Hoge Raad, die het hof in Amsterdam opdraagt een keuze te maken.
– 19 maart: De B. wordt getroffen door een herseninfarct. Ze raakt verlamd aan de rechterzijde van haar lichaam.
– 13 juli: het hof in Amsterdam veroordeelt De B. tot levenslang.
– 19 oktober: De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) neemt de zaak van De B. onder de loep.
2007
– 29 oktober: De CEAS adviseert heropening. De commissie ziet daarvoor aanleiding in een meningsverschil tussen wetenschappers over de vergiftiging van een baby.
2008
– 2 april: De advocaat-generaal bij de Hoge Raad vindt dat de zaak herzien moet worden. Door nader onderzoek is de vergiftiging van baby A. op losse schroeven komen te staan en daarmee de hele veroordeling. Lucia komt tijdelijk vrij.
– 7 oktober: De Hoge Raad besluit de zaak-Lucia de B. te heropenen en verwijst haar naar het gerechtshof in Arnhem.
2009
– 19 februari: het hof in Arnhem zet in de herzieningszaak deskundigen op de belangrijkste zaken. Niet alles hoeft opnieuw onderzocht.
2010
– 17 maart: De aanklager, advocaat-generaal J.W. Rijken, eist vrijspraak voor alle levensdelicten waarvoor De B. is veroordeeld. Er is geen doodsoorzaak vast te stellen voor de ‘slachtoffers’ en het is al helemaal niet te zeggen of daar enig menselijk handelen aan te pas is gekomen.
– 14 april: het hof in Arnhem doet uitspraak (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.