• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Peter Koopman

    Dinsdag 26 oktober zal in de vorm van “zondagdienst” binnen en buiten UMC’s merkbaar worden. De vakbonden zijn het niet met elkaar eens. De FBZ is een brede vakbond van zorgprofessionals als psychologen, geestelijk verzorgers, fysiotherapeuten enz; de LAD is een vakbond van artsen, NU ‘91 is vakbond van verpleegkundigen en verzorgenden en vakcentrales als CNV en FNV kennen vele soorten werknemers als lid. De algemene nationale beroepsorganisaties als VenVn en KNMG staan hier buiten omdat ze zich niet met de CAO’s van haar leden, die in dienstverband werken, bezig houden. Er is een heldere “ waterscheiding” tussen functie ( CAO ) en Beroep (bekwaamheden ). Echter er bestaat/bestond bij verpleegkundigen en verzorgenden of bij artsen wel enige relatie.
    Zo was NU’91 in 1996 betrokken bij de oprichting van de AVVV ( thans VenVn ) en ook de BVV/CFO ( thans: CNV ) nam vanaf 2000 deel aan de AVVV. De ABVA/KABO ( thans FNV ) weigerde samenwerking met de AVVV. De LAD kent een federatief verband met de KNMG. Dat er thans verschil van opvatting tussen NU ‘91 en FNV bestaat is dus meer voor gekomen. Echter het SER rapport, dat thans door NU ‘91 het meest duidelijk wordt gehanteerd, is mede met de FNV samen met CNV en NU’91 tot stand gekomen. De huidige verschillen zijn dus moeilijk te begrijpen.