De eerste zes trainees van de postinitiële opleiding tot klinisch informaticus aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontvangen op 21 september hun diploma.
Nieuwe beroepsgroep
De klinische informatici vormen een nieuwe beroepsgroep die tegemoet komt aan de snel voortschrijdende digitalisering in de zorg. De klinisch informaticus overziet de stevig gegroeide digitale informatiestromen binnen een ziekenhuis. Na het afronden van de tweejarige opleiding is de klinisch informatici in staat een brug te bouwen tussen klinische praktijk, de bedrijfskundige processen en de ICT. Daarbij kan de klinische informaticus het gehele traject aan: van het komen tot een goede specificatie met alle betrokkenen tot en met de implementatie (en nazorg) van een systeem.
Klinische informatici
De klinische informatici hebben de afgelopen twee jaar een intensief programma gevolgd met opdrachten in ziekenhuizen en colleges en workshops aan de TU/e. “Tijdens hun opleiding hebben ze al een stevige impact gehad in de opleidingsziekenhuizen. Nu zijn ze klaar om daar geheel zelfstandig een goed vervolg aan te geven. Een groot gedeelte heeft daarvoor ook al een prima werkplek gevonden”, meldt de TU/e.
De opleiding staat open voor afgestudeerde (biomedisch) ingenieurs, bedrijfskundigen, technisch geneeskundigen en mensen met een vergelijkbare opleiding die affiniteit met ICT en vooral met zorg hebben.
Opleidingstrajecten
Met de nieuwe trainees die in oktober starten zijn er 21 trainees in opleiding. Hierbij zijn nieuwe ziekenhuizen betrokken, maar ook ziekenhuizen die bij de eerste lichting trainees betrokken zijn geweest starten nieuwe opleidingstrajecten. Volgens de TU/e betekent de verdere groei dat de opleiding goed is aangeslagen. Het zou onderstrepen dat ziekenhuizen baat hebben bij de komst van klinisch informatici.