• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Peter Koopman

  Op 10 november 2021 (!) was reeds duidelijk dat de ict niet gereed was voor implementatie van dit nieuwe bekostigingsmodel. Toch werd tot invoering besloten, met alle huidige nood in de GGZ tot gevolg. Ambtelijk zou de NZa de invoering volgen; dat helpt dus niet, als tot invoering besloten is. Rutte III was hiervoor door de GGZ gewaarschuwd en Rutte IV krijgt ( hopelijk ) eind 2022 advies van een ingeschakeld “bureau”. Steeds weer blijkt deze vorm van ambtelijk besturen, zonder de inhoud te kennen en ongevoelig te blijven voor de deskundigheid op de werkvloer, tot stijgende nood en crises te leiden. VVD, D66, CDA en CU blijken een verlammend en gevaarlijk mengsel te vormen onder Rutte regime! De zeer kwetsbare branche GGZ incl Jeugd GGZ wordt geofferd, hetgeen met een “sorry” mogelijk straks politiek wordt afgedaan. De Zorgsector blijkt voor deze politieke meerderheid ( van de laatste verkiezingen ) slechts een boekhoudkundige onkostenpost. Het stijgend tekort aan vakbekwame medewerkers en de technische bekostingsfout uit 2021 zijn zo bezien mogelijk zelfs een meevaller, of ? De patiënten/verzekerden (en hun familie en collega’s/werkgevers ) zullen hiervan slachtoffer zijn. Weer een dreigende crisis erbij.

 2. Eddy van de Werken

  Reeds in juli 2021 schreef ik deze column:
  https://www.zorgvisie.nl/blog/een-nieuw-decennium-voor-de-ggz/
  In de gesprekken die wij als branchevereniging van organisaties in de zorg (OIZ) gevoerd hebben met de projectorganisatie en andere belanghebbenden, hebben we aangedrongen op het nakomen van afspraken binnen deadlines en het maken van reële planningen. Nagenoeg alle signalen werden genegeerd. Vertraging in het voortraject mocht geen gevolg hebben voor de implementatiedatum.
  Ondanks de inzet van ICT bedrijven om er het beste van te maken, is dit weer een voorbeeld van ‘hoe het niet moet’. Wederom roep ik partijen in de stuurgroep, waaronder het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars om de input van ICT-leveranciers serieus te nemen en gezamenlijk te komen tot een integrale zorg-ict kalender voor de gehele Nederlandse zorgmarkt.
  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ