• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. wulf@mede-menszijn.nl

    Cliëntenprofielen. In groepen indelen. Zullen we al die mooie kreten in de zorg over die individuele patiënt steeds centraal stellen nog serieus nemen?

  2. Peter Koopman

    Dit politiek besluitvormingsproces doet mij aarzelen om nu een meer CIZ-achtig model ook voor de thuisverpleging en verzorging te gaan uitproberen. “Professioneel verplegen” op hulpvraag, zorgbehoefte en zelfregie afstemmen is zeker geen nieuwtje! Maar invoeren van meetinstrumenten voor “zorgzwaarte” en “draaglast” vraagt een andere blik. De kwalitatieve individu-gerichte invalshoeken ontvangen veel minder weerstand dan de meer bedrijfskundige collectief-georiënteerde en kwantitatieve benadering. Het betreft ook meer informatie voor “buiten” het zorgproces, dan “in” de intieme dagelijkse praktijk en zal zeker extra uren werk verlangen. En als eenmaal ingevoerd ook een volgende trede in deze verkrijgen, de juridische invalshoek. De niet direct-betrokken verpleegkundige moet door een “onafhankelijke instantie” in deze gecontroleerd gaan worden. Want het is immers “publiek geld” en wie is er echt te vertrouwen?