• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    De KNMG reageert verstandig en inhoudelijk op het IZA-2 en wijst op ontbrekende items inzake “oorzaken” en derhalve op het kokerdenken in dit “integraal” document op gevolgen. Inzake de werklast voor huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden IG ziet IZA-2 dat de huidige aantallen mensen, werkzaam in “de Zorg” niet meer mogen toenemen. ( thans zou 16% van alle werkenden in Nederland “zorgwerker” zijn ). De arbeidsmarktproblemen in de Zorg worden in IZA-2 niet in het gewenste VWS beleid meegenomen en er zijn dus geen middelen daaraan verbonden. Het lijkt me bestuurlijk wijs om een dergelijk onaf beleidstuk nu niet te ondertekenen. Als het “integraal” moet zijn, dan vraagt dit om breedte en voldoende passende randvoorwaarden.

  2. Frank Conijn

    Geld staat centraal, inderdaad niet de gezondheid. Maar ziekte komt in Nederland veel meer door een slechte leefstijl dan door slechte huisvesting. De literatuur is daar overduidelijk over: naast roken, een slecht voedings- en beweegpatroon plus overmatig alcoholgebruik. Dat zijn de grote niet-congenitale oorzaken van ziekte.
    .
    Je ziet ook correlaties tussen sociaal-economische status en gezondheid, maar dat is m.i. geen causaal verband. Als je mensen met een lage status en slechte leefstijl geld geeft, gaan ze echt niet gezonder leven.