Elektronicaconcern Philips volgt de koers van de nieuwe Amerikaanse regering nauwgezet. Toch denkt Philips eventuele protectionistische maatregelen aan te kunnen.
“Wij zijn een wereldwijd netwerk”, aldus topman Jeroen Tas. “Als het werk niet in de VS gedaan kan worden, dan doen we het in India of China.” Wel verwacht Tas dat het zo’n vaart niet zal lopen. Enkele fundamentele ontwikkelingen waar Philips zijn strategie op afgestemd heeft zullen ook onder president Trump hun beloop gaan krijgen, zo verwacht Tas. “Er is een duidelijke ontwikkeling richting value based care”, constateert Tas, die sinds een week Chief Innovation & Strategy Officer bij Philips is. “Die ontwikkeling is er en die wordt door beide partijen in het Congres gedragen.”
Strategie
Value based care, oftewel bekostiging op basis van uitkomsten van de hele zorgketen, vormt één van de onderleggers van de huidige strategie van Philips. Het concern heeft zich de afgelopen jaren omgevormd van een elektronicaconcern met een sterke consumentenpoot tot een gespecialiseerde ondersteuner van zorgprocessen. Als pure healthcare player wil Philips in het hele zorgcontinuüm aanwezig zijn, van klinische setting tot bij de patiënt thuis. Daarbij onderscheidt Philips zich naar eigen zeggen door de sterke verbinding met de klinische praktijk. Een voorbeeld hiervan is een vijftienjarig strategisch partnerschap dat Philips in2013 sloot met de Amerikaanse ziekenhuisketen Augusta, waar 300 miljoen dollar mee gemoeid is.
Op de HIMSS 2017 presenteerde Philips enkele nieuwe producten die een concrete uitwerking vormen van de nieuwe strategie. Hieronder een nieuwe smartphone app waarin techniek en coaching worden gecombineerd om mensen met verhoogde kans op diabetes type-2 te ontwikkelen. Daarnaast lanceerde Philips in Orlando onder de naam IntelliSpace Enterprise Edition een schaalbare en interoperabel platform voor klinische informatica en datamanagement.
Onzekerheid
Philips was in Orlando niet de enige speler die gedwongen wordt na te denken over de recente politieke aardverschuiving in de VS. “Deelnemers aan deze HIMSS nadrukkelijk op zoek naar antwoorden op de vraag hoe om te gaan met de politieke veranderingen”, aldus HIMSS-CEO Steve LIeber. “De vragen en onzekerheden zijn enorm.”, hield HIMSS-voorzitter Michael Zaroukian in een inleidende speech de deelnemers voor. “Hoe gaat het verder met financieringsarrangementen als de Accountable Care Act (ACA), Medicare en Medicaid? Gaat de overgang van een fee fo service-model naar value based care verder door of wordt dit proces vertraagd? Voor de een voelen de politieke veranderingen misschien als een bevrijding, maar voor anderen voelt het als een bedreiging. Duidelijk is dat alle veranderingen sterke emoties teweeg. Die zullen we moeten inzetten om ons doel van betere zorg waar te maken. Onze collectieve stem doet er meer dan ooit toe.”
Ook key note-spreker Ginni Rometty, voorzitter en CEO van informaticagigant IBM sprak van “een ernstig moment” met mogelijk grote gevolgen voor de toekomstige inrichting van de zorg. “Dit is geen tijd om af te wachten, maar juist het moment om aanvallend te spelen”, aldus Rometty.