De klinische registratie bij de chirurgische behandeling van darmkankerpatiënten heeft tussen 2010 en 2012 geleid tot een reductie in sterfte van 30 procent en daling van het aantal complicaties met 21 procent.
Dit blijkt uit onderzoek van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) in samenwerking met Performation onder dertig Nederlandse ziekenhuizen. De reductie in sterfte en complicaties levert blijkens het onderzoek ook een kostenreductie van 10 procent op. Voor de dertig ziekenhuizen betekent dit een totale kostenbesparing van 4,5 miljoen euro.
Combinatie
Volgens de betrokken partijen wordt de vraag naar de opbrengst van kwaliteitsverbeteringen in de zorg steeds belangrijker. DICA was er al van overtuigd dat kwaliteitsregistraties tot aanzienlijke kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparingen kunnen leiden. Door een combinatie van klinische en financiële informatie toont het onderzoek naar de Nederlandse darmkankerzorg nu aan dat het daadwerkelijk mogelijk is om kwaliteit te verhogen en tegelijkertijd kosten te reduceren.
De studie naar de relatie tussen kwaliteit en kosten bij de behandeling van darmkankerpatiënten maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Dutch Value Based Healthcare Study (DVBHS). De onderzoekers werken in het kader van dit onderzoeksprogramma ook aan het samenbrengen van klinische en financiële informatie over borst-, maag- en slokdarmkanker alsook voor vaatchirurgie.