Het Maastricht UMC+ gaat patiënten met chronisch hartfalen thuis intensiever begeleiden en coachen. Bij hun ontslag uit het ziekenhuis krijgen zij voortaan standaard telebegeleiding aangeboden. Deze nieuwe aanpak is de eerste stap op weg naar grootschalige zorgprojecten bij hartfalenpatiënten met een cruciale rol voor eHealth, laat het ziekenhuis weten.
De zogenoemde TEHAF-studie, uitgevoerd met subsidie van de provincie Limburg, heeft aangetoond dat met telebegeleiding thuis bij patiënten met chronisch hartfalen aanzienlijke gezondheidswinst valt te behalen. Het onderzoek, geleid door cardioloog prof. dr. Ton Gorgels en verpleegkundig specialist hartfalen Josiane Boyne, laat zien dat het aantal heropnames opmerkelijk daalt in vergelijking met patiënten die geen gebruik maken van telebegeleiding. In de afspraken met de zorgverzekeraars is daarom een speciale vergoeding opgenomen voor de telebegeleiding van patiënten met chronisch hartfalen.
Health Buddy
Hartpatiënten krijgen in de eerste instantie telebegeleiding via de Health Buddy, een ‘slim kastje’ met een scherm en vier bedieningsknoppen, of via de eigen PC. In de loop van dit jaar komt het ziekenhuis met de ‘hartfalencoach’. Dit is een app die hiervoor speciaal wordt ontwikkeld.
Eigen regie
De patiënten van het Maastricht UMC+ krijgen door zelfmanagement meer regie over de impact die hun aandoening heeft op hun dagelijkse leven. Zij ontvangen via de Health Buddy informatie en tips over aspecten rondom hartfalen, waarmee zij een onnodige verslechtering in hun conditie kunnen voorkomen. Patiënten leren bovendien waar ze op moeten letten voor het concreet verbeteren van hun leefstijl, hetgeen weer een positieve invloed heeft op het beheersen van hun ziekte. Het hartfalenteam, samengesteld uit gespecialiseerde verpleegkundigen en cardiologen, kan door het inzetten van telebegeleiding de vinger aan de pols blijven houden.