• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Arne van Oranje

    Maar dat doen ze toch al jaren met de vlag op de modderschuit genaamd “kwaliteit” en “zinnige zorg”. Alle onderhandelingen gaan alleen maar over geld en de kwaliteit gaat alleen maar over totale controle dwang van de zorgverzekeraars. Maar de tandeloze tijger de NZa heeft weer eens gesproken.

  2. aaddegroot

    De NZA slaat de plank volledig mis. Selectieve inkoop en polissen met beperkende voorwaarden(budgetpolissen dus) om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te borgen. Dit is boekenwijsheid. Selectieve zorg inkoop leidt per direct tot minder toegankelijke zorg, vervolgens tot duurdere zorg en op termijn tot minder kwaliteit. Bovendien zal een oudere of minder gezonde patient niet snel voor zo’n polis kiezen. En ik hoor graag van collega zorgverzekeraars of zij wel in staat zijn te beoordelen of een behandeling de kwaliteit van leven en het functioneren van de patient bevordert. Wij als DSW zorgverzekeraar kunnen dat niet en willen dat ook niet. Kwaliteit is aan de zorgprofessional.

  3. Arne van Oranje

    De combinatiepolis van DSW is net zo’n onduidelijk product als naturapolissen met beperkende voorwaarden (ook wel budgetpolissen genoemd), gewoon 2 polissen toestaan en dat zijn natura en restitutie.
    DSW zegt hier wel dat ze de kwaliteit aan de zorgprofessional overlaten maar als puntje bij paaltje komt komt de vergoeding van DSW niet boven de 83% van het 100% NZa tarief uit voor de zorgprofessional, met name in de GGZ voor 2022. Tuurlijk wil het merendeel van de zorgprofessionals kwalitatieve zorg leveren maar net zoals alle andere zorgverzekeraars wil DSW er niet voor betalen. Komen ze met management geneuzel aanzetten als budgetneutraal en dat de uurprijs al hoog genoeg is in hun ogen.
    Volgens mij hebben ze geen enkel idee wat het inhoud om een zorginstelling te runnen waar de zorgprofessionals fijn willen en kunnen werken, hun kennis op niveau houden en ondersteund worden door andere niet zorg professies om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan het leveren van kwalitatieve zorg. Dat moet allemaal betaald worden van dat tarief, dat gaat niet in zijn geheel of merendeel naar de zorgprofessional. En vergeet niet de andere exploitatiekosten zoals huur, hypotheek, verwarming, licht, ICT, meubels, kantoorartikelen, enz enz. De exploitatiekosten van alle zorgverzekeraars bij elkaar bedragen jaarlijks tussen de 1 en 1,5 miljard euro, en dat wordt ook betaald uit de pot van het zorgbudget. En er werken maar zo’n 5.500 mensen bij alle zorgverzekeraars samen. Dure panden en dure werknemers dus.
    Mooie woorden van Aad de Groot maar ze zijn net zo leeg als alle andere woorden van de zorgverzekeraars.