• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Frank Conijn

  Er zijn volgens de Vektiscijfers maximaal 547.000 thuiswonende 65-plussers met een conditie die predisponeert voor ernstige covid; zie https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/factsheet-kwetsbare-ouderen. Tel daarbij 100.000 op om ook de betreffende 50-65-jarigen mee te nemen, en je hebt 95% van de mensen die de ziekenhuisbedden bezetten met covid.
  .
  Als men het aanbod van de Landmacht om de vaccinaties te doen had aanvaard (die deed dat uitstekend tijdens de Mexicaanse griep), had men half december ermee kunnen beginnen, hadden al die 50-plussers begin februari hun tweede prik gehad, en waren ze eind februari goed beschermd geweest tegen ernstige covid.
  .
  Daarmee was het probleem van de (dreigende) vollopende ziekenhuizen volledig opgelost geweest. In plaats daarvan koos het MinVWS/RIVM (de laatste partij ontwerpt de strategie) om eerst het zorgpersoneel te vaccineren, dat optelde tot 643.000 (en nu dus nog meer?).
  .
  Waar het beschermen van personeel op de covidafdelingen (30.000) nog te billijken is, is dat idee verder een grote beleidsfout. Met de eerstbeschreven strategie had de lockdown afgebouwd kunnen worden, behoudens maatregelen in en rond de woon-zorginstellingen. Nu loopt de staatsschuld nóg verder op, wat in de toekomst weer zal terugslaan op de zorguitgaven.