Aids Fonds en Soa Aids Nederland roepen in een brief minister Schippers (VWS) op om PrEP nog dit jaar beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv. PrEP is een bewezen effectieve preventiemethode en bestaat uit het slikken van een pil die voorkomt dat mensen hiv oplopen.
De twee organisaties doen deze oproep samen met het COC, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren. Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-Soa Aids Nederland, schrijft in de brief: “We vinden het niet acceptabel dat PrEP in Nederland niet beschikbaar is. Hierdoor lopen meer mensen dan nodig een levenslange chronische infectie met hiv op en vinden er meer hiv-transmissies plaats die eigenlijk voorkomen kunnen worden.”
Jaarlijks worden in Nederland nog steeds meer dan duizend nieuwe hiv-infecties vastgesteld. De nieuwe preventie-methode kan dit aantal drastisch terugbrengen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat PrEP zeer goed tegen hiv beschermt. De ervaringen in San Francisco zijn volgens Aids Fonds en Soa Aids Nederland “spectaculair”: onder 657 mensen die tussen 2012 en 2015 PrEP kregen, is er geen enkele hiv-infectie gevonden, terwijl ze voorheen veel risico liepen.
Richtlijnen van de WHO en UNAIDS bevelen aan om PrEP aan te bieden aan mensen met een verhoogd risico op hiv. Een aantal landen heeft PrEP dan ook beschikbaar gesteld: de Verenigde Staten, Kenia, Israël, Canada en Frankrijk. In Nederland is de toegang tot PrEP gelimiteerd tot 370 personen, die mee mogen doen in een demonstratieproject van de GGD Amsterdam.
‘Onaanvaardbaar’
Aids Fonds-Soa Aids Nederland en de andere ondertekenaars van de brief vragen de minister waarom ze de brede inzet van een bewezen effectief preventiemiddel tegen hiv laat liggen. Van Deth: “Wij vinden het onaanvaardbaar dat jaar na jaar honderden hiv infecties in Nederland plaatsvinden, die voorkomen hadden kunnen worden.”
PrEP is niet alleen een effectief middel voor de individuele en publieke gezondheid, volgens de betrokken organisaties zal het ook leiden tot kostenbesparingen. Het behandelen van iemand met hiv, die levenslang medicatie moet gebruiken, is vele malen duurder dan het voorschrijven van PrEP tijdens periodes dat iemand seksueel actief is en een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie.