De politie heeft de afgelopen jaren vaker ingegrepen bij incidenten met verwarde mensen. Vorig jaar trad de politie 52.000 keer op, 30 procent vaker dan in 2011. Dit meldt de NOS.
Volgens de politie wordt de stijging vooral veroorzaakt door veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Mensen met psychische klachten worden tegenwoordig vaker thuis behandeld. Dit veronderstelt goede afspraken tussen verschillende partijen als gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders, maar daar gaat het geregeld mis, constateert Mirjam Drost van het Landelijk Platform GGZ in het Algemeen Dagblad. “We merken dat lokaal soms nog geen afspraken zijn gemaakt. Of dat de hulpverlening traag op gang komt. En dat is precies wat je niet wilt. Het moet goed zijn geregeld wanneer zorgklanten in een buurt komen te wonen, anders kunnen mensen snel terugvallen.”
‘Verontrustend’
Brancheorganisatie GGZ Nederland noemt de nieuwe overlastcijfers ‘verontrustend’. “Dit is absoluut reden tot zorg,” zegt voorzitter Jacobine Geel in AD. “Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken. Deze cijfers zijn absoluut reden te kijken of we niet te snel gaan.”
In het AD zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg dat agenten er erop afsturen vaak niet de oplossing is. “Iemand met psychisch klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners.”