Het luxe afkickresort RoderSana in Oirschot is vanaf het begin een splijtzwam geweest tussen de oprichters, vijf GGZ-instellingen. Er was ruzie over geld en de kosten liepen direct uit de hand. Directeur René Grim zat sinds eind vorig jaar thuis omdat het vertrouwen in hem weg was vanwege de hoge kosten. Financieel-directeur Dirk van Ham werd in maart ontslagen omdat hij geen correcte cijfers kon presenteren.
Curator Ben Arends heeft dat 15 juli gezegd in een toelichting op zijn eerste verslag over het faillissement van de afkickkliniek. Hij onderzoekt of de weggestuurde directeuren aansprakelijk zijn voor het miljoenentekort. “Er is financieel te weinig controle uitgevoerd”, is zijn voorlopige conclusie.
Beroemdheden
Het commerciële afkickoord in de bossen ging eind 2008 open en was een initiatief van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. De luxe kliniek werd opgericht omdat verslaafden met een hoge maatschappelijke positie zoals rechters, directeuren, advocaten, notarissen en beroemdheden zich niet thuis zouden voelen in de reguliere zorg. Om te voorkomen dat andere GGZ’s vergelijkbare plannen gingen uitvoeren werden zij gevraagd om mee te doen.
Gotspe
Kort na de opening wilde Novadic-Kentron dat de overige aandeelhouders plotsklaps een miljoen euro meer voor de grond onder de afkickkliniek gingen betalen. De automatisering bij RoderSana was twee keer duurder dan normaal en er werd een dure advocaat ingeschakeld om rekeningen te innen. “Een gotspe”, oordeelt Arends. Om kosten te besparen werd een opnamestop afgekondigd terwijl er juist een wachtlijst was.
De totale schuld bij RoderSana liep op tot 6,5 miljoen euro. De GGZ’s verliezen samen ongeveer 1,25 miljoen euro. De kliniek werd na het faillissement voor twee miljoen euro overgenomen. (ANP)