Het baculovirus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
Aangepaste versie
Met een aangepaste versie van het baculovirus, die werkt met een aan/uit-knop op temperatuur, kunnen de juiste virusachtige deeltjes worden geproduceerd zonder dat het virus eigen deeltjes maakt. De vervuiling van baculovirusdeeltjes neemt met de nieuwe methode met 99,97 procent af, aldus de onderzoekers, die zo’n sterke daling niet hadden verwacht.
Sneller en goedkoper vaccins produceren
Volgens de onderzoekers kan de nieuwe methode dus bijdragen aan het sneller en goedkoper produceren van betere vaccins. “Dat is van groot belang voor de volksgezondheid, zeker bij uitbraken van nieuwe virussen, waar reactiesnelheid en constante vaccinkwaliteit cruciaal zijn”, aldus Wageningen University & Research.
In het laboratorium werkt de nieuwe methode momenteel goed en de volgende stap is industriële productie. Het is daarbij van belang dat de temperatuur heel precies geregeld kan worden.
Baarmoederhalskanker
Onder meer het vaccin tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, wordt via het aanzetten van cellen tot het maken van virusdeeltjes gemaakt. (ANP)