Patiënten kunnen binnenkort in minder ziekenhuizen terecht voor ingewikkelde operaties die niet zoveel voorkomen. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) komt met strengere kwaliteitseisen voor ziekenhuizen en chirurgen.
Volumenorm
Zo moeten de medische teams in een ziekenhuis operaties waarvoor de nieuwe normen gelden minstens 20 keer per jaar per medisch team uitvoeren om ze te mogen blijven doen. Voor maagverkleiningen bij obesitas is de norm 100 operaties per jaar. Voor operaties aan zeldzame bijnierkanker is dit tien.
Nieuwe eisen
Ook komen er kwaliteitseisen voor apparatuur en moet het medisch team goed op elkaar zijn ingespeeld. De ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd zich aan te passen aan de nieuwe normen. Zorgverzekeraars gaan bij hun inkoop van zorg rekening houden met de nieuwe eisen.
Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraar Achmea is blij dat de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) vandaag voor de tweede keer dit jaar kwaliteitsnormen bekend maakt. “Als we de zorg in Nederland naar een hoger niveau willen brengen, is voortvarendheid een must”, aldus Roelof Konterman, voorzitter divisie Zorg & Gezondheid bij Achmea. Achmea gaat deze – in navolging van de eerdere normen – monitoren, handhaven en zo nodig ziekenhuizen selectief contracteren per medio 2012. Konterman: “We gaan bekijken hoe we samen met de ziekenhuizen ervoor kunnen zorgen dat de zorg aan de normen voldoet en waar de zorg moet worden herschikt.”
Kwaliteitsnormen
In januari maakte de NVvH al nieuwe kwaliteitsnormen bekend voor borstkanker, longkanker, tumoren van bindweefsel, spieren en bloedvaten en voor darmaandoeningen. Deze normen worden van kracht per januari 2012.
Gevolgen
Een gevolg kan zijn dat patiënten verder moeten reizen voor een operatie. Maar het uiteindelijke doel is de kwaliteit van de zorg te verhogen, aldus de NVvH. Ziekenhuizen zullen onderling afspraken moeten maken wie welke complexe behandeling voor zijn rekening neemt. Maar dankzij regionale afspraken zullen patiënten altijd door een ziekenhuis in hun regio geholpen kunnen worden. (ANP/skipr)