Cliënten van de revalidatieafdeling van Rivas Zorggroep herstellen sneller als zij met honden trainen. Dat blijkt uit een pilot met een speciaal opgeleide hond in de eerste zes maanden van dit jaar. Rivas gaat deze vorm van therapie uitbreiden naar diverse locaties.
“Trainen met de hond” voelt vaak niet als trainen”“ zegt Claudia Huizer” teamleider bij Rivas. “Het gaat spelenderwijs en daardoor vergeten mensen vaak hun beperkingen.”
Training met therapiehond
Voor de pilot heeft Rivas een aantal van oefeningen vertaald naar een training met de therapiehond. Zo moet de bal van de hond worden weggegooid als oefening voor de armen. “Het geven van een commando aan de hond om de bal te pakken is ook een belangrijk onderdeel” want ook de logopedist is onderdeel van het behandelteam.” Om de hond te belonen moet het deksel van een klein potje worden gehaald waar hondensnoepjes inzitten. “Een beloning voor de hond hoort erbij en daarom willen de cliënten graag extra hun best doen om het potje te openen.”
Positief effect
Een onverwachte bijkomstigheid is de positieve invloed op het welzijn van de cliënten. “We zien namelijk dat onze cliënten een bijzondere band met de hond opbouwen”” aldus Huizer. “Zij werken iedere week samen. De hond en de cliënt delen iets en de hond oordeelt niet. De komst van de hond lijkt een cliënt ook op te beuren.” Daarom is tijdens de pilot ook therapie gedaan met dementerende ouderen en bewoners met een lichamelijke beperking die te maken hebben met een depressie. “Het was bijzonder om te zien hoe bewoners van verpleeghuizen op de hond reageerde en opleefden,” zegt Huizer. “Ook om deze reden krijgt de pilot na de zomer een vervolg.”
Samenwerking
In de pilot heeft Rivas samengewerkt met Stichting Contacthond. Deze leidt therapiehonden op om in te zetten bij verschillende vormen van therapie bij zorginstellingen. Aan de pilot werkten onder andere cliënten mee die een gedeeltelijke verlamming hebben als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding.