De samenwerking binnen de Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid gaat gebukt onder voortdurend coördinatie- en verantwoordingswerk. Daardoor komen de werkplaatsen nauwelijks toe aan hun kerntaak om de kloof tussen onderzoek en beleid te dichten.
Dit blijkt uit het proefschrift ‘Beyond Two Communities: The co-production of research, policy and practice in collaborative public health settings’ waarop Rik Wehrens aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert.
Discussie
De gebrekkige samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en professionals zorgt al jaren voor discussie binnen de publieke gezondheidszorg. In de afgelopen vijf jaar is geprobeerd om de kloof tussen de partijen te dichten met behulp van Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid (AWPG). Dit zijn structurele samenwerkingsverbanden tussen GGD’s, universiteitsafdelingen, gemeenten en andere belanghebbenden.
Verruimen
Uit het onderzoek van Wehrens blijkt dat de samenwerking binnen de Academische Werkplaatsen zich niet zozeer richt op het overbruggen van de kloof tussen onderzoek en beleid, maar dat deelnemers vooral bezig zijn met coördinatie- en verantwoordingswerk. Wehrens pleit er daarom voor om de traditionele, strikte verantwoordingscriteria te verruimen. Dit vraagt volgens Wehrens wel om investeringen op bestuurlijk niveau.