home design architechture and engineering buliding plans and design tools
Het fraudeschandaal bij woningbouwcorporatie Vestia raakt ook de zorg. Het noodlijdende bedrijf schrapt voor zeker 100 miljoen aan zorgprojecten, waaronder een aantal Thomashuizen en een compleet woonzorgcentrum in Zevenhuizen.
Dat blijkt uit een overzicht met te schrappen projecten dat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken maandag aan de Tweede Kamer stuurde. De crisis bij Vestia treft tien zorginstellingen. Grootste slachtoffer is De Drie Nootenbomen (van de Thomashuizen, DM). Vestia schrapt daar projecten ter waarde van bijna 38 miljoen euro.
Reactie Thomashuizen
De Drie Nootenbomen en Vestia ontwikkelen momenteel nog twintig locaties. Die panden zijn ook al van de corporatie, benadrukt algemeen directeur Annemieke Bambach van De Drie Nootenbomen. Zij gaat er van uit dat Vestia zijn verplichtingen na komt. “In februari dit jaar kregen we de bevestiging dat Vestia die projecten gaat afmaken, op twee na. Voor die twee locaties zoekt Vestia een corporatie die het project wil overnemen.” Als Vestia de overige achttien projecten niet afrondt, zal Bambach juridische stappen nemen. “Want wat is zo’n verklaring uit februari dan waard? Die kwam van dezelfde bestuurders als die nu een streep door de projecten zetten.”
Nog niet definitief
Volgens Eric Borggreve, bij Vestia verantwoordelijk voor de zorgprojecten, heeft zijn werkgever nog geen definitieve beslissingen genomen aangaande de Thomashuizen. Hij benadrukt dat Vestia de al lopende werkzaamheden op tien nieuwe locaties van Thomashuizen afrondt. Op acht locaties zijn de werkzaamheden nog niet begonnen. Voor sommige van die projecten heeft Vestia ook nog geen bouwvergunning, zegt Borggreve. “Die locaties staan ter discussie. Of we op daar met de werkzaamheden beginnen, heeft te maken met onze liquiditeitspositie. We zullen in elk geval zo snel mogelijk uitsluitsel geven.”
Tegenvaller
Bambach steekt niet onder stoelen of banken dat de Thomashuizen dankzij de samenwerking met Vestia snel kon groeien. De terugtrekkende beweging van Vestia tast de groeidoelstellingen vooralsnog niet aan, denkt ze. “Het hoort bij het ondernemen dat dingen anders lopen dan verwacht.” De problemen bij Vestia komen voor Bambach bovendien niet uit de lucht vallen. Al rond de zomer van 2011 had ze door dat de woningbouwcorporatie het moeilijk had. De Drie Nootenbomen heeft voor enkele nieuwe projecten inmiddels met lokale corporaties contracten gesloten.
Begroting Vestia
Vestia baseert het lijstje met geschrapte projecten op de eigen begroting, zegt Borggreve. Voor investeringen in de verdere toekomst, zijn de cijfers minder concreet. In die gevallen betreft het een reservering. “Uit het schrappen van die projecten vloeit zogezegd geen bloed voort,” zegt Borggreve, “omdat er nog geen conrete plannen zijn.”
De Zevenster
Vestia schrapt ook de investering in woonzorgcentrum De Zevenster in Zuidplas met een waarde van 26 miljoen euro. In het centrum moesten onder meer verpleeghuiskamers, verzorgingshuisappartementen en tijdelijke opvangplaatsen komen. In totaal zo’n 120 eenheden. Daarnaast zou het centrum een kinderdagverblijf huisvesten en een medisch centrum. De Zevenster was nog niet bereikbaar voor een reactie.
Meer instellingen
Andere zorginstellingen die door de beslissing van Vestia getroffen worden zijn Kentalis in Zoetermeer, De Meermin in Edam-Volendam en een zorghotel in Purmerend. Klik voor een overzicht met geschrapte zorgprojecten, of voor de lijst die Spies aan de Tweede Kamer stuurde. (Daan Marselis)