De VVD wil een parlementair onderzoek naar de oorzaken van de teloorgang van zorginstelling Meavita. VVD’er Anouchka van Miltenburg wil te weten komen in hoeverre veranderingen in de zorg die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd, de instelling in de problemen hebben gebracht.
Losse onderdelen
Nadat het fusieconcern eind vorig jaar in grote financiële problemen was gekomen, valt het nu noodgedwongen weer uit elkaar. Thuiszorg Groningen en Meavita West dreigden failliet te gaan, maar daar is nu volgens de instelling geen sprake meer van. Gezonde delen van Meavita zijn al eerder op eigen voet verder gegaan.
Structuur
Een uitweg uit de sores vinden van de instelling was moeilijk, omdat Meavita ingewikkeld in elkaar zit. Zo krijgt het bedrijf geld uit de volksverzekering AWBZ voor langdurige zorg, maar daarnaast doet het voor huishoudelijke hulp met meer dan zestig gemeenten zaken.
Van Miltenburg zou graag zien dat een parlementair onderzoek aan het licht brengt of de overheveling van de huishoudelijke hulp uit de AWBZ naar de gemeenten Meavita in een lastig parket hebben gebracht. Ook andere veranderingen in de AWBZ zouden daar debet aan geweest kunnen zijn.
Marktwerking
De SP zegt het voorstel te kunnen steunen als daarin dan ook aan de orde komt of de marktwerking in de zorg tot de problemen heeft geleid. De socialisten zijn daar heilig van overtuigd, en pleiten al langer voor een parlementaire enquête naar stelselwijzigingen in de zorg.
Andere zorginstellingen
Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie wijzen het idee van de VVD af. Het kabinet heeft al beloofd dit voorjaar lessen proberen te trekken uit de problemen bij Meavita, maar ook bij andere zorginstellingen als Philadelphia, de IJsselmeerziekenhuizen en de ziekenhuizen op Walcheren. De beide partijen willen eerst wachten met welke voorstellen het kabinet komt om deze toestanden verder te voorkomen.