• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

  1. Arne van Oranje

    Daar gaat je medische privacy met deze plannen. En reken maar dat je meer premie gaat betalen als je niet meedoet met het delen van je data. Vrijheid en privacy gaat je geld kosten.
    En de VVD zegt aan de ene kant dat de marktwerking is doorgeschoten maar aan de andere kant wil ze de markt verstoren door de partijen met het zorggeld (de zorgverzekeraars) ook zorg te laten leveren.
    En je kunt denken “dat zal wel niet zo’n vaart lopen deze plannen”, dan heb je niet opgelet de afgelopen 10 jaar. En de VVD is de grootste in elke peiling, dus veel Nederlanders vinden dit beleid uitstekend.

  2. john_van_meurs

    Dit lijkt een gevaarlijke ontwikkeling. In een artikel (Björnberg, A. (2014), “Euro Health Consumer Index Report (EHCI) 2014,”, ) wordt onderscheid gemaakt tussen Bismark (Krankenkassen) en Beveridge (NHS). Daarin werd duidelijk gemaakt dat het niet alleen economisch verstandig is om de rol van “wie de zorg betaalt” (overheid, verzekeraar, werkgever) te scheiden van de rol van “wie de zorg verleent”. De noodzakelijke onafhankelijkheid van de arts wordt hier principieel mee aangetast. Geef hem maar een goedkope pacemaker want hij gaat toch over drie jaar met pensioen.
    Verder wordt het voor de verzekeraar nog makkelijker om aan cherry picking te doen. Waarom zou je een brandend huis willen verzekeren?
    Tenslotte al door Arne van Oranje opgemerkt het tast onze privacy nog verder aan. Denk eens aan het risico dat een verzekeraar overgenomen wordt door een buitenlandse investeerder.

    • Pieter de Kort

      Eindelijk! Een zeer goede ontwikkeling en al lang gewenst door iedereen met hart voor de zorg. Door het verbinden van prijs en kwaliteit komen de prikkels om zinnige zorg te leveren en dus overbodige zorg te vermijden eindelijk dichter bij elkaar. De verzekeraars krijgen dan ook belang bij preventie: het gezond houden van verzekerden in plaats van behandelen als het te laat is. Hiervan zijn al vele goede voorbeelden in het marktgerichte Canada en USA (bijvoorbeeld Kaiser).

  3. wulf@mede-menszijn.nl

    Zorgverzekeraar mag zorg aanbieden? Hebben we in de gaten dat de volgende stap is: je móet de zorg, en geen andere, van je zorgverzekeraar slikken! Hoezo kritische zorgconsument?

  4. Koos Dirkse

    Het zorgbeleid van de VVD zit in een neerwaartse spiraal. Niet toegeven dat de door de VVD ingevoerde marktwerking en DBC systematiek een negatief effect op de kosten heeft opgeleverd. Die zijn sindsdien bijna driemaal zo hoog geworden! En nu maar praten over ‘aanpassingen’ het gehele stelsel moet op zijn kop!