Het preferentiebeleid van de overheid brengt apotheken in financiële problemen. Zeven apotheken vragen maandag 7 september uitstel van betaling aan. Dit heeft de beroepsorganisatie van apothekers KNMP zondag bekendgemaakt.
Preferentiebeleid drukt inkomsten
Volgens de KNMP zijn de apotheken in financiële problemen gekomen door het overheidsbeleid. De overheid heeft het zogeheten preferentiebeleid ingevoerd als één van de middelen om de zorg en de premies betaalbaar te houden. Het beleid houdt in dat van een groot aantal medicijnen alleen nog de goedkoopste variant door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit scheelt de apothekers inkomsten.
Stad komt zonder apotheek
De zeven apotheken behoren tot de keten Medsen, die al sinds februari in zwaar weer verkeert. Twee van de apotheken zijn gevestigd in Wijk bij Duurstede, waardoor daar de hele apotheekvoorziening dreigt om te vallen. Medsen heeft in totaal uit 65 vestigingen en 750 medewerkers. De andere apotheken in nood zijn gevestigd in Utrecht, Heemstede, Rotterdam, Leeuwarden en Hengelo.
Preferentiebeleid
Van veel medicijnen bestaan dure en goedkope varianten die vaak exact dezelfde medische werking hebben en die van dezelfde kwaliteit zijn. Het verschil in prijs wordt bijvoorbeeld bepaald door de vraag of er patent op de pillen zit of niet. De overheid en zorgverzekeraars zijn voorstander van het zogeheten preferentiebeleid, waarbij de patiënt het goedkoopste middel krijgt. De premies die burgers moeten betalen voor ziektekosten zullen op die manier minder hard stijgen, is de verwachting.
Rapport NZa over apothekers
Apothekers en medicijnfabrikanten bestrijden dit prijsbeleid. Apothekers hebben herhaaldelijk beweerd failliet te gaan en de kwaliteit van de zorg aan de klanten niet te kunnen handhaven. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt deze week met een rapport over de apothekers.
NZa-vergoeding aan apotheker
Naast het preferentiebeleid was het de bedoeling dat de NZa een redelijke vergoeding per recept zou vaststellen, om te zorgen dat de apothekers ondanks de lagere marges degelijke zorg kunnen blijven verlenen. De branche heeft echter nog geen tarief van de NZa teruggekregen dat het verlies van inkomsten kan goedmaken, zegt KNMP-voorzitter Jan Smits tegen De Telegraaf.
Overdracht dossiers bij faillissement
Bij een eventueel faillissement van apotheken zegt de KNMP een rol te willen spelen om een goede overdracht van medicatiedossiers te garanderen. De organisatie meent dat moet worden voorkomen dat dossiers van patiënten verloren gaan. De KNMP zal hierover contact opnemen met de zeven apotheken. (ANP)