De middelen zijn decennia geleden ontwikkeld tegen malaria. Omdat de eerste berichten over toediening aan coronapatiënten veelbelovend leken, werd het Nederlandse onderzoek opgestart. De eerste resultaten laten echter “geen effect zien”, meldt het UMC Utrecht. Ook een groot Engels onderzoek heeft tot nog toe geen positieve effecten laten zien. Bovendien worden steeds minder mensen met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen, aldus de onderzoekers. Voor betrouwbare resultaten zijn juist grote aantallen patiënten vereist.
Dubbel gevoel
De artsen van de deelnemende ziekenhuizen, waaronder ook Maastricht UMC+ en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, hebben een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn ze blij dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen de verspreiding van het virus succesvol zijn en er nog maar weinig patiënten bijkomen. Anderzijds zijn ze teleurgesteld dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden.
Trump
Over de medicijnen is veel te doen. De Amerikaanse president Donald Trump zei in mei dat hij uit voorzorg hydroxychloroquine neemt, ook al is er geen bewijs dat dit preventief werkt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde eerder voor ernstige bijwerkingen, zoals hartritmestoornissen.
Kritiek
Wereldwijd werden onlangs onderzoeken tijdelijk stilgelegd, waaronder ook het Nederlandse, na een alarmerende publicatie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Amerikaans onderzoekers beweerden daarin dat coronapatiënten die hydroxychloroquine toegediend krijgen fors meer risico op overlijden lopen. Op de kwaliteit van dat onderzoek kwam een stortvloed aan kritiek. The Lancet en drie van de vier auteurs trokken het artikel uiteindelijk in. Uit Engels onderzoek bleek dat van meer sterfte geen sprake was.
Ongunstig
Het Radboudumc in Nijmegen bracht woensdag ook onderzoeksresultaten naar buiten die ongunstig uitpakken voor hydroxychloroquine. Het blijkt de werking van een bepaald soort witte bloedcellen, zogeheten monocyten, te remmen. Die cellen spelen een belangrijke rol in de “eerste verdedigingslinie” van het lichaam.
Waarschuwing
Een huisarts uit Meijel (Limburg) kreeg in april een waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat hij coronapatiënten een cocktail voorschreef van hydroxychloroquine, zink en het antibioticum azytromicine. De arts stelde dat hij patiënten daardoor had zien herstellen, maar de inspectie benadrukte dat de behandeling wetenschappelijk niet is bewezen. (ANP)
Rané van Slooten
De grootschalige proeven met hoge doseringen (hydroxy)chloroquine bij grote aantallen (tot 90%?) coronapatiënten waren onverantwoord. Alle anti-malariamiddelen hebben zowel lichamelijke als psychische bijwerkingen die zeer lang kunnen voortduren. Het is dus de vraag in hoeverre de geconstateerde vervolgschade bij veel coronapatiënten het gevolg is van die onverantwoorde experimenten?
Verder wil ik wijzen op het feit dat zink een effectieve inhibitor is van het enzym heem-oxygenase HO-1, dat plaatselijk endogeen koolmonoxide aanmaakt tegen infecties, zoals in de longen bij coronapatiënten. Door zuurstof toedienen en/of beademen slaat deze afweerreactie op hol wat ernstige complicaties veroorzaakt die de patiënt fataal kunnen worden (o.a. vergiftiging door endogeen koolmonoxide; trombose; longfibrose; verkeerde aanwijzing saturatiemeter). Met zink wordt die heftige immuunreactie voorkomen, dus die huisarts uit Meijel had gelijk. Alleen waren het niet de chloroquine en azytromicine, maar het simpele zink dat de patiënten een eerlijke kans gaf op genezing.