• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Hans Buijing

  De 675 miljoen is natuurlijk een fantastische eerste stap om werkelijk te investeren in de zorg en aangezien de zorg – zeker in de care (VVT) – mensenwerk is, dus investeren in mensen. En knap dat een demissionair kabinet dit doet. Dit legt de lat hoog voor het volgende kabinet; opschieten met dat nieuwe kabinet en boter bij d vis (SER-rapport).
  Wat wel zorgelijk is hoe dit geld (675 miljoen) daadwerkelijk, tastbaar, voelbaar en niet alleen virtueel op macroniveau, beschikbaar komt voor zorgaanbieders die dit als werkgever kunnen omzetten in een salarisstijging. Nu loopt dit via de zorgfinanciers en daar wordt het vooralsnog niet geoormerkt en dus is het onduidelijk hoe het ongeschonden 1 op 1, bij die werkgevers komt. Zonder afslagen en zonder balletje-balletje in onderhandelingsprocessen (nu zie je het, nu zie je het niet meer: waar is de 1.13%?). Het bedrag is toegerekend op 1.13% bovenop de reguliere tarieven (die al niet best zijn). Die werkgever moeten dus ook echt over 1.13% bovenop de tarieven kunnen beschikken, anders verdwijnt dit geld weer in een onderhandelingsmoeras.
  Hans Buijing
  Zorgthuisnl

 2. Peter Koopman

  De financiële managers en bestuurders hebben gelijk, 675 miljoen voor “schaalreparatie” van de ca 60% direct zorgleverende medewerkers vanaf schaal FG 35, is te weinig. Dat weet VWS want de SER commissie heeft het tekort geraamd op 6 tot 9 % van deze loonsom. De OVA geeft ook beperkt antwoord op de prijsstijging/inflatie effecten voor de totale loonverplichting. Nu wijzen deze deskundigen op iets anders en nemen en passant voormelde VWS reparatie met doelbestemming mee als “dollars” voor ook andere financiële vragen! Te lage financiering van het zorgpakket vraagt primair om beperking van overhead en secundaire kosten en als ook daar de “rek” er uit is moeten beperkingen in het niet voldoende bekostigd zorgaanbod volgen. Het gaat niet om de “dekking”, maar om verstandig besturen. Verpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten vormen een primaire groep in het benodigd personeelsbestand en de arbeidsvoorwaarden van hen lopen reeds jaren achter bij de marktsector. Die reparatie heeft prioriteit!

 3. zorg

  Dit demissionaire kabinet heeft de heeft 1.2 miljard in een onzinnige test maatschappij geïnvesteerd .
  Als dit zinvol in de directe IC zorg etc. en personele kosten was ingezet was er A een hoop opgelost en B was de samenleving aanzienlijk beter af geweest .
  De wereld staat op moment door deze georkestreerde C. Plandemie in brand . En hier hebben we kennelijk alleen over het reilen en zeilen en schuiven van geld .
  Alsof een merendeel van de oorzaak van deze financiële maar ook mensen werk in de zorg niet juist hieraan is af te leiden . Misschien de juiste Zorgthermometer gebruiken. En geen inferieure PCR test.