• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. E Ozinga

  Dit is tendentieus. Percentage stijging over een lange periode lijkt per definitie altijd hoog omdat het een stijging op stijging effect is (compounding) maar is per jaar beperkt (gemiddeld 3%). Ten tweede vertekend het omdat minstens de helft voortkomt uit normale inflatie die sowieso plaats had gevonden. Van wat overblijft (ongeveer 1,5% per jaar stijging bovenop inflatie) is de vraag of dat komt door het ingevoerde verzekeringsstelsel. Dat het nog nooit zo veel is toegenomen (zoals te lezen op de site van Pricewise) doet daar niets aan af. Wellicht was het anders ook meer toegenomen dan de periode waarmee je het mee vergelijkt. Kortom, beetje kort door de bocht en ongenuanceerd bericht en tendentieus omdat het lijkt dat het komt door de invoering van het zorgstelsel wat niet blijkt uit deze analyse.
  Tot slot, benoemen dat het commerciële verzekeraars zijn klopt niet. De meeste zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk. “Winsten’ die ontstaan worden gebruikt voor investering in de zorg zelf, premieverlaging of aanhouden van wettelijk benodigde buffers, zoals Pricewise zelf ook op hun website vermeld.

  • Robert Kreis

   De analyse zou juist zijn als de oplopende curve “gelijkmatig” zou zijn. De kostengrafiek vertoont echter 2 grote sprongen: eerste sprong is bij het wegwerken van de wachtlijsten na de periode van de budgettering. De tweede sprong treedt op bij de invoering van het nieuwe DBC stelsel.
   Ik verwijs naar mijn stuk in Medisch Contact hierover:
   https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/de-verborgen-kosten-van-ons-zorgsysteem.htm
   Daarnaast merk ik op dat ook coöperaties en stichtingen zonder winstoogmerk grote (te grote?) financiële reserves kunnen aanleggen.
   Robert Kreis