• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Mevrouw van Gardingen ( CZ ) weet waar de schoen vooral wringt: personeelsgebrek! Maar ze constateert ook dat niet-gecontracteerden duurder kunnen zijn. De loonkloof van oa verpleegkundigen is nog steeds niet gerepareerd ( SER 12 mei 2021 ) en het werk als zzp-er in of buiten de Zorgsector lonkt! “Betaalbare zorg” is goed streven, maar niet over de ruggen van verpleegkundigen en verzorgenden, toch? De NZa hecht aan het nakomen van afspraken. Naar mijn mening is ook in de “zorgmarkt” een rechtvaardige honorering vanzelfsprekend. Een zorginfarct dreigt en nog meer bureaucratie IN de zorgsector veroorzaakt door instanties OVER de zorg ( oa NZa ) of AAN de zorg ( administratieve opgaven ) moet verminderd en niet vermeerderd worden, toch?

  2. Ivo van Loo

    Niet onderbouwd, populistisch en makkelijk te weerleggen verhaaltje van CZ over niet gecontracteerde aanbieders (duur, premie omhoog, kwaliteit). Ook het tekort aan personeel is een drogreden.
    Iedereen in de business weet dat zorgverzekeraars in het algemeen geen garen spinnen bij het handhaven van de Treeknormen en daarom te weinig zorg inkopen (zodat het macro plafond aan kosten niet stijgt). Daarom zijn er overal onnodige wachtlijsten. Niet gecontracteerde aanbieders zijn vaak onvrijwillig niet gecontracteerd en worden tegen gewerkt door zorgverzekeraars, terwijl ze vaak kosten-effectiever zijn en minstens dezelfde kwaliteit leveren als gecontracteerde aanbieders. Maar ja; dat macro plafond, dat is waar het telkens om draait bij deze zorgverzekeraars. En dat staat los van kwaliteit, kosteneffectiviteit, personeelstekorten en premies. Gelukkig zijn er vaak ook andere oplossingen buitenom de zorg te vinden bij partijen die niet allen naar kosten kijken zoals zorgverzekeraars vaak doen, maar ook naar baten (voor de maatschappij als geheel). En dan kom je vaak tot andere, veel meer probleem oplossende, redeneringen.