• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Hans Merkus

    Er is ook een voordeel: De huidige huisartsen zien steeds meer op tegen de administratieve lasten. Als die nu worden uitbesteed is er meer tijd voor de zorg en daarvoor zijn ze opgeleid en niet voor administrateur. Meer tijd voor de zorg is hard nodig.

  2. Bart Ader

    Ruim 40 jaar was ik zelfstandig praktijkhouder. En elk jaar werd er een accountantsverklaring opgemaakt, waarbij de beroepsswinst werd vastgesteld. Dat .was de basis van mijn inkomen. Door keuzes in de bedrijfsvoering kun je de winst, en daarmee het inkomen beïnvloeden. Hierin liggen in iedere praktijk, hoe kleinschalig ook, commerciële mogelijkheden. En ik heb veel praktijkhouders hier volop van gebruik cq. misbruik zien maken. Nog steeds, na het ” afschaffen” van de goodwill d.m.v. het goodwillfonds, verkopen huisartsen, ook onder hen huisartsen die in 2003 schadeloos zijn gesteld, praktijken tegen hogere bedragen dan de feitelijke materiële waarde. Er zijn veel praktijkhouders die kiezen voor grotere dan normpraktijken. De M&I modules kunnen de omzet flink ophogen. En ondertussen wordt vaak naar specialistische ZBC’s verwezen, alsof dat louter altruïstische instellingen zijn.
    De ophef over zogenaamd commerciële organisaties moet binnen de huisartsenwereld meer gaan over de misstanden, die door marktwerking in iedere praktijk kunnen plaatsvinden.

  3. J. Meintjens

    Het probleem is niet zozeer dat deze praktijken winst maken – dat gebeurt op veel meer plaatsen in de zorg zonder grote bezwaren – of dat de administratieve en organisatorische kant van praktijkvoering wordt overgelaten aan niet-medici. Het probleem zit er natuurlijk in dat het leveren van zorg ondergeschikt lijkt te zijn geworden aan het optimaliseren van het financieel resultaat. Dat leidt er toe dat in meerdere van die praktijken überhaupt geen adequate eerstelijns zorg meer wordt geleverd, zo merk ik als SEH-arts in onze regio. En die trend mag uiteraard onderwerp van onderzoek zijn, waarbij natuurlijk ook één van de conclusies zou kunnen zijn dat de huidige regelgeving wel volstaat alleen de (mogelijkheid voor) handhaving te wensen over laat.
    Overigens is in tegenspraak met dit artikel “Kuipers onderzoekt” mijn persoonlijke verwachting dat Kuipers helemaal niets meer gaat doen, sinds zijn ‘by the way ik kap ermee en doei’ begin januari.