ACTUEEL

Ouderenbond wil medicatiecheck 65-plusser

Als het aan ouderenbond Unie KBO ligt, dan krijgen alle 65-plussers in Nederland elk halfjaar een zogeheten medicatiecheck. Die controle zou te vergelijken zijn met een periodiek bezoek aan de tandarts. Tijdens de check wordt dan het medicijngebruik onder de loep genomen. Dat maakte de bond maandag bekend.

Navraag medicijngebruik

Uit onderzoek van de bond blijkt dat lang niet alle apothekers en artsen navraag doen over het medicijngebruik van de patiënt, terwijl dat sinds januari 2011 wel verplicht is. Ouderen zijn bovendien vaak de regie kwijt over de pillen die ze moeten slikken.

Seniorenkeurmerk

De bond heeft op korte termijn overleg met koepelorganisaties van artsen en apothekers over de vormgeving van een eventuele periodieke controle. Ook overleggen de partijen over een mogelijk seniorenkeurmerk voor alle apotheken.

Unie KBO is met ruim 200.000 leden de grootste onafhankelijke seniorenorganisatie van Nederland. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 februari 2012

Dit zal kosten besparen en de gezondheid verbeteren. Elk halfjaar is wellicht wat veel (en duur), maar eens in het jaar voor mensen die risicovolle medicijnen gebruiken lijkt mij heel redelijk.

ANH Jansen

13 februari 2012

Tja. Voor niets gaat de zon op. Florence Nightingale deed het ook niet voor niets.

Unie KBO denkt van zorgverleners van de gebakken lucht leven. Zorgverlenen kost geld.
Laat de Unie KBO als zij zoveel zorg wenst te ontvangen de verzekeraars onder druk zetten om de zorgverleners die die zorg moeten leveren fatsoenlijk daarvoor worden betaald.

Achmea, Agis, DFZ, hebben met de Unie KBO afgesproken dat zorgaanbieders deze Medicatie Check voor nul euro worden gedaan voor het jaar 2012. Aan de hand van het totaal aantal gedane MRT's gaat Achmea, Agis, DFZ, voor 2013 het budget bepalen. Om dat budget vrij te maken wordt het andere tarief verlaagd, met een doorpakmarge om het volume te compenseren. Dat tarief is de Ter Hand Stelling. Dit THS tarief zien de verzekeraars als zijnde het UPS postpakket tarief. Verzekeraars en Overheid gaan eraan voorbij dat de Apotheek/Arts zich bemoeit met de inhoud van het postpakket en dat die activiteit geld kost.

Budget neutraal werken is het nieuwste mantra bij de verzekeraars: budget 2011 is gelijk aan budget 2012 en 2013 is gelijk aan 2012.

Betalen voor MRT's met gelijktijdige verlaging van de THS schiet zijn doel voorbij. MRT is na 1 dag al achterhaald. MRT is alleen doorgevoerd als prestatie omdat deze apart te definieren is, vast omlijnd en economisch te meten. Heeft geen of zeer weinig toegevoegde waarde, maar brengt wel kosten met zich mee.

Michael Porter is sinds enige tijd ook doordrongen van het feit dat zorgverlenen in veel gevallen tijd kost en dat tijd geld kost. Zijn nieuwste management tool is het meten van de tijd die een (be)handeling kost.

Time Driven Activity Based Costs. TDABC. (Is breder dan alleen maar de tijd, bevat ook kosten van een operatie)

Natuurlijk zijn artsen en apothekers bereid om voor Unie KBO leden alles doen. Is de Unie KBO bereid voor die zorg te betalen?

de Wolf

15 februari 2012

Dag Mevrouw/Mijnheer.

Ik feliciteer én waardeer U met dit b r o o d n o d i g e initiatief.

Als 72-jarige ondervind ik regelmatig dat de naderende ouderdom zijn schaduwen vooruit werpt.
Het is reeds nu al zo, dat ik de bijwerkingen van de door mijn huisarts voorgeschreven medicatie ondervind, maar ik slaag er [nog] niet voldoende in om hem maatwerk te laten leveren.
Zo af en toe krijg ik het gevoel [letterlijk] dat ik ongewild als 'proefdier ' voor hem fungeer.

Tip: laat niet de huisarts [de voorschrijver van de medicijnen] maar een andere -daartoe bevoegde- de medicatiecheck uitvoeren.

Ontvang mijn vriendelijke groet,
Johan de Wolf.

prTWVkRKKQ

16 september 2012

This is exactly what I was lokonig for. Thanks for writing!

Top