ACTUEEL

Tabaksblat kritisch over stapelen nevenfuncties

Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die een gedragscode voor beursgenoteerde ondernemingen opstelde, is kritisch over het grote aantal nevenfuncties van toezichthouders bij publieke en semi-publieke instellingen.

Normale werkweek

Tabaksblat uitte zijn kritiek in het tv-programma EénVandaag, dat gisteren een item wijdde aan het falend toezicht bij woningcorporaties en zorginstellingen. “Als je de lijst van nevenfuncties doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek”, aldus Tabaksblat.  

Conflicterende belangen

Om de veelheid aan nevenfuncties aan banden te leggen pleitte oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg in dezelfde uitzending voor een wettelijk maximum aan het aantal toezichthoudende functies dat iemand kan hebben in de publieke sector. Als voorbeeld van een invloedrijke toezichthouder met teveel nevenfuncties noemde Van der Ploeg voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman, tevens oud-toezichthouder bij gehandicaptenorganisatie Philadelphia.  De grote hoeveelheid nevenfuncties kan volgens hoogleraar Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit (VU) ook makkelijk leiden tot  “conflicterende belangen”.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top