ACTUEEL

Carinova snijdt in personeelsbestand

Thuiszorgorganisatie Carinova gaat inkrimpen. Als gevolg van de penibele financiële situatie waarin de instelling zich bevindt zullen zeker honderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Nadere details wil Carinova pas geven als maandag en dinsdag het personeel is geïnformeerd.

Sociaal plan

Woordvoerder Bart ten Have van de vakbond NU91 rept in dagblad De Stentor van een inkrimping met zo'n honderd arbeidsplaatsen, die uiteindelijk een veelvoud aan medewerkers raakt omdat er veel parttimers in de zorg werken. Andere bronnen spreken van 175 ontslagen.  De afgelopen weken is er intensief overleg geweest met vakbonden en de ondernemingsraad. Er ligt inmiddels een sociaal plan waarin naar verluidt alle partijen zich zouden kunnen vinden.

Stroperig

Carinova is met 2500 medewerkers een van de grootste spelers in de thuiszorgmarkt in Salland, Vechtdal en een deel van de Veluwe. Net als veel andere thuiszorgorganisaties is Carinova enkele jaren geleden geconfronteerd met de gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook Carinova ging onder de kostprijs werken om zorgopdrachten van gemeenten in de wacht te slepen. “De problemen bij Carinova kunnen niet los gezien worden van de invoering van de WMO, die van de thuiszorgorganisaties een enorme aanpassing en een omslag in het denken vereist”, aldus Ten Have van NU91 in De Stentor. “Bij de ene organisatie verloopt dat sneller dan bij de andere.” Ten Have heeft de indruk dat het proces bij Carinova ‘stroperig’ verlopen is.

Productieverhoging

Volgens Ten Have betreft de banenreductie niet alleen het verzorgend personeel, maar wordt ook flink gesneden in de staf, het management en de ondersteunende functies. Voor wat betreft het uitvoerende werk in de thuiszorg wordt volgens Ten Have vooral gekeken naar een productieverhoging. Meer mensen moeten meer werk verzetten.  Het is niet voor het eerst dat Carinova in het personeelsbestand moet snijden. Twee jaar geleden was er ook sprake van een ontslagdreiging voor zorghulpen. Uiteindelijk konden gedwongen ontslagen toen voorkomen worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top