ACTUEEL

Bij hoge bloeddruk betrokken genen ontdekt

Dat een hoge bloeddruk genetisch bepaald kan zijn, was al langer bekend. Onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben ontdekt welke genen precies een rol spelen. Dit hebben de ziekenhuizen maandag bekend gemaakt.

Publicatie in Nature Genetics

De onderzoekers werkten samen met een internationaal team van wetenschappers. In het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics publiceerden zij over hun bevindingen.

Ontwikkelijk nieuwe geneesmiddelen

In de twee afzonderlijke onderzoeken konden de wetenschappers respectievelijk elf en acht genen aanwijzen die een rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. “Deze informatie is van belang bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk”, aldus de Utrechtse onderzoekster Charlotte Onland. Vermoedelijk hebben nog veel meer genen invloed op de bloeddruk. Volgens Onland is met het onderzoek een klein begin gemaakt met het aanwijzen van deze genen.

Voeding, roken en erfelijkheid

Ongeveer een op de drie mensen in Europa en de Verenigde Staten heeft last van hoge bloeddruk volgens het Erasmus Mc. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, beroertes, nierproblemen en hersenschade en vormt daarmee een belangrijke kostenpost. De bloeddruk wordt voor dertig tot zestig procent erfelijk bepaald. Daarnaast spelen de factoren voeding en roken een rol. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top