ACTUEEL

Zwangere vrouwen laten Down-test vaak lopen

Zwangere vrouwen laten Down-test vaak lopen

Slechts een kwart van de Nederlandse vrouwen laat een zogeheten Down-test uitvoeren. Dat meldt het AD. Bij de test worden ongeboren baby's gescand op afwijkingen als het syndroom van Down. Dit gebeurd in de eerste zwangerschapsweken.

In andere EU-landen doet 50 tot 80 procent van de zwangere vrouwen zo'n test. Het percentage in Nederland van 25 procent steekt daar laag bij af.

Redenen

Gespecialiseerd kinderarts Michel Wijerman geeft in het AD aan dat een mogelijke reden hiervoor is dat Nederlandse vrouwen denken dat er alleen op latere leeftijd kans is op een kind met het syndroom van Down. Daarbij komt dat moeders onder de 35 jaar in Nederland de test niet vergoed krijgen. Dit zou het idee versterken, zegt gynaecoloog Dick Oepkes.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 maart 2012

Heeft heus niet alleen met kosten te maken of dat men denkt dat dit alleen bij oudere vrouwen voorkomt. Ik ken(de) heel veel a.s. moeders die gewoon niet alles van te voren willen weten. Wat is de bedoeling van die kennis? Abortus? Mag een vrouw geen onbezorgde zwangersschapstijd hebben? Al die testen maken vreselijk onrustig en maken de vrouw onzeker. Alleen als het levensbedreigend is moet men het natuurlijk weten. Verder is het vaak alleen voor de gynecoloog interessant en de voor de statistieken.

Anoniem

23 maart 2012

Het gaat helemaal niet om geld, als het kind down heeft krijg je van alle kanten geld en de test geeft geen 100% garantie dat er een ziekte is dus abortus kan dan eigenlijk ook niet.en ik zit nu te wachten op mijn 2de kind en daar laten wij geen onderzoek naar doen omdat het ons kind is en niet omdat het geld kost of een leuk hebbe dingetje dat als het niet goed werkt terug kan sturen.

Anoniem

24 maart 2012

mijn vrouw was 37 toen ze zwanger was en heeft ook die test laten doen. Uitkomst: er was 80% kans op downsyndroom voor de baby. Later in de zwangerschap hebben we ook een vruchtwaterpunctie laten doen, daaruit kwam dat er niks aan de hand was. Conclusie: die scan is onbetrouwbaar en zorgt alleen voor onnodige onrust. Wij raden dit onderzoek dan ook iedereen af om te laten doen. Als je met zekerheid wil weten of je ongeboren baby downsyndroom heeft, laat dan een vruchtwaterpunctie doen.

Smit

24 maart 2012

Heb dit artikel in het AD gelezen. Het suggereerde dat dit een slechte ontwikkeling is, maar wat is dan het doel van deze test? Om uiteindelijk een abortus te ondergaan? Lekker laten wegstofzuigeren of laten weghalen naar 20 weken en tegen het kindje zeggen dat dit het beste voor je is? Pfff. Ik heb zelf een downkindje en ik kan je vertellen dat down absoluut geen reden is voor abortus. We hebben zelf geen test gedaan, iedereen en alles is welkom. Ben niet christelijk en ben ook niet principieel tegen abortus (zeer zwaarwegende gevallen daargelaten). Kindje krijgen is geen hebbeding zoals nr.2 als stelt; als je denkt geen downkindje aan te kunnen moet je sowieso niet beginnen aan kinderen. Artikel was voor mij een klap in het gezicht en voor mijn kindje.

Anoniem

24 maart 2012

Een vruchtwaterpunctie kan een miskraam veroorzaken. Is dat het waard? Voor ons absoluut niet, dus wij hebben die test ook voorbij laten gaan.

rekers -Snijder

24 maart 2012

Hallo aan iedereen die een onderzoek wil laten doen of het kind dat in je groeit het syndroom van down heeft lees even het boek ;de upside van down;en kijk goed wat je dan ziet en leest.wij hebben een dochter met DS zij is nu 39 wij waren inderdaad 24 en 26 jaar oud toen we haar kregen en niet kerkelijk opgevoed ,wij weten nu ,dat engelen bestaan ,want een knuffel van een downsyndromer voelt echt beter als die van een moordernaar ,groetjes Franz en Pia

Anoniem

24 maart 2012

Het is goed om te constateren dat de reacties over dit artikel adequater zijn dan de inhoud van het artikel zelf.

Kraan

28 maart 2012

Helemaal eens met bovenstaande reacties. Wat een absurde suggestie dat je zo'n test niet zou doen vanwege het geld. Zelf ben ik zwanger van onze 2e en we doen de test weer niet. Want wat moet ik met de uitslag? Down betekent helemaal niet dat ons kindje niet welkom zou zijn(en ook ik ben niet christelijk en niet anti-abortus).

Top