Finance

Orbis kan sociaal plan niet betalen

Het sociaal plan van het Limburgse zorgconcern Orbis kan voorlopig niet worden uitgevoerd, omdat de raad van bestuur onvoldoende geld heeft om het plan te financieren. Dat maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Gebrek aan financiële middelen

Orbis verkeert in grote financiële problemen, wat voor zevenhonderd van de 5500 personeelsleden ontslag betekent. De vakbonden en het zorgconcern waren het al eens over een pakket maatregelen voor de afvloeiing van deze mensen. Het pakket omvat onder andere een vertrekpremie, scholingsmogelijkheden en de afspraak dat er voor 10 oktober geen gedwongen ontslagen vallen. De tien tot vijftien miljoen euro die hiervoor nodig is, is er nu niet, aldus een voorlichter van het ziekenhuis.

Orbis bespreekt met onder meer zorgverzekeraars en de gemeente Sittard-Geleen de mogelijkheid om garant te staan voor het ziekenhuis.

Onzekerheid onder personeel

De vakbonden zijn 'verbijsterd' over de gang van zaken. "De bestaande twijfels bij het personeel over de toekomst van het concern zijn omgeslagen in verontwaardiging; medewerkers weten niet meer waar ze aan toe zijn", lieten zij in een persbericht weten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top