ACTUEEL

Verzekeraars spekken alternatieve therapeuten

Zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea hebben zonder het te weten jarenlang miljoenen gestoken in alternatieve behandelingen als hypnotherapie, psychosynthese en de omstreden homotherapie. Dit meldt de Volkskrant.

De Volkskrant concludeert op basis hiervan dat zorgverzekeraar geen idee hebben welke psychische zorg zij vergoeden. De betalingen voor de omstreden behandelingen verliepen via stichting EuroPsyche. Bijna alle zorgverzekeraars hebben nu de betalingen aan de stichting stopgezet. EuroPsyche, een ggz-netwerk met 1200 hulpverleners, 11 duizend cliënten en een jaaromzet van 24 miljoen euro, dreigt nu failliet te gaan. Dat bleek deze week tijdens een kort geding van EuroPsyche tegen CZ.

Niet geregistreerd

De stichting eiste bij de rechter uitbetaling van ruim zeven ton. CZ keurde begin dit jaar 279 van de 281 declaraties af nadat uit onderzoek bleek dat de zorg niet was verleend door een geregistreerd psychiater, maar door verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en allerlei alternatieve therapeuten. De zorgverzekeraar vermoedt dat zij in 2010 en 2011 nog eens 6 miljoen euro onterecht uitkeerde aan EuroPsyche.

Weinig zicht

Deze gang van zaken bevestigd volgens de Volkskrant de bevindingen van het College voor Zorgverzekeringen dat in april constateerde dat “zorgverzekeraars hebben weinig zicht op de geleverde zorg”.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

marlisa

4 mei 2012

Zoals algemeen bekend, word psychiatrische zorg niet alleen door psychiaters verleend, maar ook door artsen, psychologen en SPV etc. Als de verzekeraar deze niet psychiaters niet als behandelaren erkent dan kan elke GGZ wel sluiten, lijkt mij niet de bedoeling.

alain marlisa

4 mei 2012

http://www.denieuwereporter.nl/2012/03/kamerleden-vertrouwen-teveel-op-media/

KOOPMAN P J M

7 mei 2012

Reeds enkele jaren geleden verzocht ik het IZZ om een verklaring van deze verzekeraar van werkenden in de formele gezondheidheidszorg waarom alternatieve hulpverlening werd gefinancierd. Immers een algemeen aanvaarde onderbouwing van de werkzaamheid van deze hulp ontbreekt ( behalve het placebo-effect) en het is niet in het belang van de werkgelegenheid voor werkers in de gezondheidszorg. Het antwoord dat ik kreeg luidde: "de gezinsleden van van de verzekerden vragen hier om". Ik ken de reden van opname in de polissen van de andere verzekeraars niet, maar een onderzoek hiernaar zou mogelijk wel transparantie inzake het kiezen opleveren.

Top