ACTUEEL

Zwarte lijst tegen diefstal in ouderenzorg

Demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten onderzoekt mogelijkheden voor een zwarte lijst voor medewerkers die gestolen hebben van cliënten in de ouderenzorg. Dit meldt Van Zanten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van kamervragen van de PVV.

De staatssecretaris is in de brief van mening dat medewerkers van een zorginstelling die stelen van cliënten niet ergens anders in de zorg aan de slag mogen gaan. Van Zanten gaat samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitzoeken of een zwarte lijst mogelijk is.

Aangifte

Van Zanten stelt daarnaast in de brief dat de cliënt primair verantwoordelijk is om aangifte te doen van diefstal, maar dat de zorginstelling verantwoordelijk is voor het creëren van een veilig klimaat. Dit betekent volgens de staatssecretaris dat er sprake moet zijn van een adequaat beleid om diefstal in de zorginstelling tegen te gaan. Dat bestaat uit zaken als goede preventie en voorlichting.

Het voorstel is op advies van het Nationaal Ouderenfonds. Aanpak van financiële uitbuiting van ouderen is één van de punten uit het Actieplan “Ouderen in veilige handen”.

Aangenaam verrast

Jan Romme van het Ouderen Fonds zegt "aangenaam verrast" te zijn door de reactie van de staatssecretaris. "Maar het blijft natuurlijk heel triest dat zoiets nodig is." Volgens het Ouderenfonds worden ieder jaar honderden bewoners van verzorgingshuizen het slachtoffer van diefstal. Die diefstallen gaan soms jaren door omdat het overgrote deel van de woonzorgcentra geen goed beleid hebben over hoe hiermee om te gaan.

Eind vorig jaar werd er in het consumentenprogramma Meldpunt van omroep Max een zwartboek gepresenteerd met daarin 2000 meldingen van diefstal in verzorging- en verpleeghuizen. (Skipr/ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

anoniem

8 mei 2012

Stelen van cliënten is een serieuze aangelegenheid. Daar moet inderdaad iets tegen worden ondernomen. Maar waarom worden alleen de 'handen aan het bed' middels een 'zwarte lijst' aangepakt? Ook bezoekers van verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen kunnen zich vergrijpen aan de schamele spulletjes van kwetsbare medeburgers (horloges, ringen). En hoe zit het met de vaak torenhoge honoraria bij ded top van publieke/semi-publieke instellingen - die op kosten van de belastingbetalers/burgers worden vergaard? Dus, staatssecretaris en IGZ: waar blijft het zwartboek 'schaamteloze zelfverrijkers'?

Anoniem

9 mei 2012

De definite van stelen is: " moedwillig en zonder toestemming van de eigenaar bezit nemen van het eigendom van een ander".
Dus is graaien uit publieke gelden ook stelen en is het besteden van premiegelden betaald voor zorg aan bedrijfuitjes dat ook en een dure leaseauto ook........
Maak daar ook maar zwarte lijsten van.

Den Engelsman

9 mei 2012

Van Zanten is niet goed op de hoogte van de wet. Iedereen die weet heeft van een misdrijf kan (en moet soms) aangifte doen bij de politie. Als er dan een veroordeling volgt krijgt deze persoon geen VOG (verklaring omtrent gedrag) en wordt dus niet elders in de zorg aangenomen.

Dus werkgevers: hou op met die zwarte lijsten. Dit worden een soort "bangalijsten" voor werkgevers, waar het goed vertoeven is, omdat er toch geen aangifte wordt gedaan. De lijsten geven dus een heel verkeerd beeld af.

Steef

9 mei 2012

Helemaal gelijk Den. Het probleem is op te lossen met bestaande wet en regelgeving. Als je het mij vraagt weer een populistisch onzin voorstel van de PVV om onwetende zieltjes te winnen.

Top