ACTUEEL

Cito lanceert rekentoets voor verplegers

Cito lanceert rekentoets voor verplegers

Vanaf donderdag kunnen verpleegkundigen een speciaal ontwikkelde rekentoets maken om te laten zien dat hun prestaties op niveau zijn. De toets die werd ontwikkeld door het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito), is donderdag gelanceerd.

Landelijke norm rekenvaardigheid

Tegelijk is er een duidelijke landelijke norm opgesteld door de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). In 2010 bleek dat 80 procent van de verpleegkundigen niet voldeed aan de gestelde norm. Dat is gevaarlijk voor patiënten, concludeert Cito. Bij het ontwikkelen van deze rekentoets heeft het Cito samengewerkt met V&VN, de NVZ vereniging van ziekenhuizen, andere brancheorganisaties en deskundigen uit het verpleegkundig beroepenveld.

Rekentoets

De rekentoets meet de rekenvaardigheid van verpleegkundigen op mbo-niveau 4 en op hbo-niveau. Ook geeft de toets inzicht in hoe deze zich verhoudt tot de landelijke norm en op welke gebieden verpleegkundigen bijscholing nodig hebben en op welke punten.

Ook krijgen verpleegkundigen vanaf 2013 de mogelijkheid om in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden zichtbaar te maken dat hun rekenvaardigheid op peil is. Het Cito gaat zelf de landelijke ontwikkeling van het rekenniveau volgen, maar bericht niet specifiek over aparte instellingen.

De toets is vrijblijvend en kan aangeboden worden door de werkgever. “Die kan bijvoorbeeld zeggen dat een medewerker binnen een bepaalde tijd de toets moet halen. Ook kan de werkgever zien hoe het niveau zich verhoudt tot het landelijk gemiddelde”, zei een woordvoerster. “Het is aan de werkgever om bijvoorbeeld te vermelden hoe het met het niveau binnen die instelling gesteld is.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

10 mei 2012

De veiligheid van patienten is in gevaar wanneer 80% van de verpleegkundigen niet goed kunnen rekenen.
Waarom is de rekentoets vrijblijvend?
Blijkbaar tellen de levens van patienten niet....

Top