ACTUEEL

Onderhandelingen cao VVT opnieuw afgebroken

Onderhandelingen cao VVT opnieuw afgebroken

Na dagen onderhandelen hebben zorgwerkgevers in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw de onderhandelingen over een nieuwe cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) afgebroken. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV.

Spelbrekers

Volgens de vakbond negeren werkgevers de grote problemen als hoge werkdruk en doorgeslagen flexibiliteit. Hierdoor staat de kwaliteit van zorg onder druk. Abvakabo FNV bespreekt woensdag de vervolgstappen in een grote bijeenkomst met kaderleden. 

De werkgevers wijzen juist de vakbond aan als spelbreker in de onderhandelingen. Zo accepteerde Abvakabo FNV het eindbod van ActiZ niet en bleef vasthouden aan een looneis van in totaal 4 procent voor een 1-jarige cao. “De huidige economische situatie laat geen 4 procent loonsverhoging toe”, aldus ActiZ-woordvoerder Paulien Fuhri.

Loonbod

“Het loonbod van de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN is gelet op de mogelijkheden in de huidige sociaal economische situatie verantwoord en tegelijkertijd een uiterste bieding” laat ActiZ in een persverklaring weten. “De looneis van met name Abvakabo FNV is buiten proportie, maar ook de looneis van de drie andere bonden is in deze tijd onhaalbaar.” De andere bonden, CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ bleven bij een looneis van 2,5% voor een 1-jarige cao.

ActiZ beoogde in haar eindbod onder meer een cao met een looptijd van 18 maanden en een loonontwikkeling van 2,2 procent, een algemene loonsverhoging van 1,2 procent in 2012 en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 4,5 naar 5,5 procent.

ActiZ raadpleegt volgende week haar leden en bespreekt dan hoe ze verder zullen gaan.

Begin april werd het cao-VVT-overleg ook al afgebroken. De werkgevers vonden toen de looneis van 11 procent van Abvakabo FNV buiten proportie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top