ACTUEEL

SP hekelt reorganisatie Zwolse thuiszorg

Thuiszorg Service Nederland (TSN) wil bezuinigen bij het overgenomen Thuishulp Nederland (THN) door alleen medewerkers voor schoonmaakwerk in te zetten. Voor een aantal medewerkers betekent dit loonsverlaging. De SP in Zwolle wil opheldering van het stadsbestuur over de reorganisatie.

Signaleringsfunctie verdwijnt uit thuiszorg

Thuiszorg Service Nederland is een dochteronderneming van schoonmaakbedrijf Asito en levert hulp bij het huishouden in Zwolle. Door financiële problemen van het bedrijf is de continuïteit in gevaar. Hierdoor ziet het bedrijf zich genoodzaakt om de functies huishoudelijke verzorgende, thuishulp A en verzorgingshulp B te laten vervallen en hiervoor in de plaats de functie huishoudelijk medewerker in te stellen. Deze nieuwe functie gaat enkel uit van schoonmaakwerk. Hierdoor vervalt de signaleringsfunctie/zorgfunctie van de wegbezuinigde functiegroepen.

Scherpe prijzen eisen hun tol

De fractie wil dat de gemeente erkent dat de signaleringsfunctie uit de functieomschrijving wordt geschrapt. De SP wil weten of dit voor de gemeente reden is om de volgende keer een andere thuiszorgorganisatie te contracteren. Daarnaast wil de partij weten of het stadsbestuur het wenselijk vindt dat het personeel en de cliënten de rekening gaan betalen voor de scherpe prijzen die zorgaanbieders hebben gepresenteerd. De SP wil dat de wethouder in gesprek gaat met Asito/THN om samen te onderzoeken hoe de medewerkers en cliënten kunnen worden ontzien in de bezuinigingsslag. De organisatie is niet de enige thuiszorgorganisatie die in zwaar weer verkeert. Onder andere Orbis en Carinova moeten ook bezuinigen.

Schoonmaken in de zorg vereist opleiding

SP-raadslid Gert van Maurik: “De fractie van de SP vindt het onjuist dat schoonmaakbedrijven een rol gaan spelen in het zorgtraject. Immers het schoonmaken in een huishouden vereist geheel andere vaardigheden en kennis dan het schoonmaken van kantoren en fabrieken. Voor het schoonmaken in een zorgsituatie is minstens een opleiding binnen de zorg noodzakelijk, waardoor rekening kan worden gehouden met de speciale situatie waarin deze cliënten zich bevinden. Schoonmaak en zorg vereisen kwaliteit van de zorgondersteuners en hier moet een redelijk tarief tegenover staan. De zorg mag niet verschralen.”

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

5 juli 2009

ik ben een huishoudelijke hulp ben ik naar een mevrouw geweest zij is net thuis van het ziekenhuis die mevrouw heeft kanker ze word bestraald 5x in de week hoe ga ik om met deze mevrouw ik voel me heel waardeloos tegen over haarik wil graag een opleiding volgen maar hoe?

verkerk-tacoma

6 juli 2009

Heel goed sp om het schoonmaken in de thuiszorgsituatie niet te laten verschralen door schoonmaakbedrijven. Ik ben het roerend eens met de sp dat er een totaal andere aanpak nodig is voor deze clienten. het frustreerd mij als alfamedewerker mij te moeten beperken tot het schoonmaken terwijl ikdingen singaleer die noodzakelijk zijn voor het welzijn van de clienten en er nergens mee naar toe kan. Ook vindt ik het beloningssysteem niet deugen. Ik word wel geacht eenderde af te staan voor belastingen, maar ontvang geen enkele vergoeding voor ziekte ,vakantiegld etc.

Anonym

20 augustus 2009

ik hoop echt voor de ouderen en ons het personeel

dat er is iemand is die zich er in verdiept dat het goed fout gaat bij tsn .schoonmaken bij ouderen doe je met gevoel en met je hart het gaat nu niet meer om .respect voor de ouderen zij zorgden voor hun ouders .wij werken voor een goede zorg toch /belastings geld en kijk het gaat niet op aan de goede zorg .maar aan zakken vullers .en zei die het land hebben op gebouwd en pensioen hebben beltaald zijn de dupe .wij allemaal zullen ouder woorden .en wat zal ons te wachten staan verplichten euthenasie ?

Anonym

4 september 2009

er woord alleen maar gepraat .maar er woord niets gedaan

en we weten allemaal praatjes vullen geen gaatjes

laat de rijken maar hun zakken vullen ..ben benieuwd waarneer we gezammelijk is in op stand komen

we gaan gewoon naar de kloten .alle bedrijven en de zorg nog het meest

maar ik denk dat niemand durft

van der broeke

5 september 2009

nou anoniempje maak je geen zorgen achter de schermen wordt er flink gewerkt om de strijd voor de schermen te kunnen winnen maar geduld is een schone zaak en valt niet altijd mee maar ik snap zeer zeker wat je bedoeld.

Top