ACTUEEL

Klebsiella kost Maasstad miljoenen

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft in 2011 een verlies van meer dan 14 miljoen euro geleden. Dit meldt medisch Contact op basis van het financieel jaarverslag van het ziekenhuis. De belangrijkste boosdoener is de uitbraak van de Klebsiella-bacterie.

Het miljoenenverlies kent twee componenten, zo blijkt uit de uitleg van bestuursvoorzitter Anton Westerlaken. Naast inkomstenderving als gevolg van het wegblijven van patiënten heeft het ziekenhuizen fors moeten bijdragen aan screenen van duizenden patiënten op mogelijke besmetting. Daarnaast merkt het ziekenhuis ook nog de financiële gevolgen van de uitgestelde verhuizing naar de nieuwbouw.

Bezuinigen

Het miljoenenverlies is geheel ten laste gekomen van het eigen vermogen van het ziekenhuis, zo meldt Medisch Contact. Dit eigen vermogen is gedaald van zo’n 46 miljoen naar nog geen 32 miljoen euro. De solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) is blijkens het verslag gedaald van 13,9 naar 8,4. Om de financiële gevolgen van het Klebsiella-drama te ondervangen wil het Maasstad dit jaar flink bezuinigen op personeels- en andere bedrijfskosten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top