ACTUEEL

Verpleegkundigen willen betere positie

Gespecialiseerde verpleegkundigen willen in de toekomst een zelfstandigere positie. Ze willen dat het bijvoorbeeld mogelijk wordt dat patiënten direct naar hen toe komen, zonder eerst doorverwezen te worden via de huisarts. Ook willen ze direct voor hun werk betaald krijgen door de zorgverzekeraar. Nu gebeurt dit vaak via de huisarts.

Gespecialiseerde verpleegkundigen ontlasten huisarts

De overheid wil huisartsen ontlasten door de medische begeleiding van chronische patiënten voor longziekten (COPD), diabetes, hart- en vaatziekten en hartfalen onder te brengen bij de gespecialiseerde verpleegkundigen. De organisatie van verpleegkundigen V&VN vindt dit prima, maar dan moet de overheid wel iets de positie van de verpleegkundigen verbeteren. Hierover onderhandelt V&VN met de Nederlandse Zorgautoriteit.

Verpleegkundigen eisen bevoegdheden

De verpleegkundigen willen ook zelf programma's ontwikkelen om de gezondheid van hun patiënten te behouden of te verbeteren. Hiertoe willen ze de bevoegdheid krijgen om zelf contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Volgens de verpleegkundigen passen hun plannen in het toekomstbeleid van de regering. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top