ACTUEEL

NIGZ doet aanvraag voor faillissement

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft bij de rechtbank van Utrecht faillissement aangevraagd. Aanleiding voor de faillissementsaanvraag is dat het NIGZ niet voldoende toegang is tot krediet. De vaste lasten zijn te hoog terwijl de inkomsten als gevolg van de crisis terug lopen.

De aan te stellen curator wordt gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de activiteiten van het NIGZ voort te zetten. De medewerkers van het NIGZ zijn geïnformeerd en zetten zolang hun werkzaamheden voort om een correcte uitvoering en afronding van projecten en programma’s mogelijk te maken.

Reorganisaties

Sinds 2009 hebben bij het NIGZ twee reorganisaties plaats gevonden waarbij het personeelsbestand sterk is teruggedrongen en er offers gebracht moesten worden in het salaris van de werknemers. Ook is het instituut naar een kleinere locatie verhuisd.

Het gezondheidsinstituut NIGZ is in 1995 tot stand gekomen door een fusie van verschillende organisaties op gebied van gezondheidsvoorlichting en preventie. Het NIGZ is een onafhankelijke stichting voor het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten ter bevordering van de gezondheid in Nederland en in Europa. Bij het NIGZ zijn op dit moment 22 mensen in dienst.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 juli 2012

Heel vervelend voor de betrokken medewerkers.

Dit zat er natuurlijk al lang aan te komen want het businessmodel was niet meer van deze tijd. Dat had de voorzitter van de RvT (Diana Monissen van De Friesland) natuurlijk al lang door, maar zij greep blijkbaar niet in.

Inmiddels waren de problemen ook voor mij als buitenstaander zichtbaar. Zie ook de discussie onder de blog van Koot van 9 maanden geleden. http://www.skipr.nl/blogs/id903-het-is-toch-geen-k-dokter.html

Anneke Palsma

10 juli 2012

Tja, dat is het faillissement van gezondheidsbescherming en ziektepreventie. Gedurende de laatste dertig jaar is er ingeleverd op deze twee takken van de gezondheidszorg, terwijl de noodzaak van preventie steeds meer zichtbaar wordt.
Leidt dit opnieuw tot het wegsaneren van jarenlang opgebouwde kennis en ervaring? Of was het samenvoegen van de verschillende kennisinstituten toch niet zo'n succes als werd gedacht? Zouden een aantal dikbetaalde zorgdirecties en besturen nou niet bij kunnen springen om dit tegen te gaan?

Grunwald

10 juli 2012

Welk Businessmodel? Subsidie hier, subsidie daar?

Schulte

10 juli 2012

Een doorstart ligt voor de hand, maar de meest verantwoordelijke medewerker is de bestuurder. Die heeft laten zien dat hij niet weet hoe hij zich moet aanpassen aan de veranderende markt. Het is dus zeer de vraag of het faillissement niet gewoon de derde reorganisatie in korte tijd wordt, waarbij de kans om het roer om te gooien wederom verloren gaat.

Ik zie wel mogelijkheden voor een geheel nieuwe organisatie ter bevordering van de preventie.

Top