ACTUEEL

Sionsberg mag fuseren van NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum en Nij Smelllinghe in Drachten groen licht gegeven om te fuseren. Beide ziekenhuizen zijn blij met het snelle positieve besluit van de kartelwaakhond.

Volgens de NMa wordt de mededinging en keuzevrijheid niet gehinderd door een concentratie van de twee Friese ziekenhuizen. Belanghebbenden kunnen de komende zes weken nog bezwaar maken tegen het besluit van de NMa.

Herpositionering

Met het positieve oordeel van de NMa is een belangrijk obstakel voor fusie uit de weg geruimd. Toch zijn er nog hindernissen. De fusiepartijen willen dat zorgverzekeraar De Friesland financieel over de brug komt bij de implementatie van het herpositioneringsplan voor De Sionsberg.

Financiën

Daarnaast loopt er een ‘due diligence’ onderzoek naar de financiële positie van de fusiepartners, dat wordt uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. Met een miljoenenverlies in 2011 staat met name De Sionsberg staat er financieel slecht voor. Daarbij komt dat het ziekenhuis in Dokkum deel uitmaakt van een gemengd concern. Ook de ouderenzorgpoot van Zorggroep Pasana moet financieel onder de loep worden genomen.

Onzekerheid

Beide raden van bestuur en toezicht streven er naar om de periode van onzekerheid rond de voorgenomen fusie zo kort mogelijk te houden. Naar verwachting zal het definitieve besluit in september worden genomen, waarna direct wordt begonnen met de integratie.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top