ACTUEEL

RIVM houdt vast aan eigen schatting Q-koorts

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft erbij dat naar schatting 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts. De organisatie neemt de nieuwe cijfers van onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch niet over.

Deze onderzoekers komen uit op zo'n 100.000 geïnfecteerden. Maar volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zitten er haken en ogen aan het onderzoek uit Den Bosch. Hij houdt vast aan de schatting van destijds die volgens hem "zeer grondig" was en ook overeen kwam met internationale gegevens.

Marge

Coutinho benadrukt wel dat het aantal besmettingen nooit exact is aan te geven. Er geldt altijd een marge, ook bij de RIVM-schatting. "40.000, 60.000. Maar 100.000 lijkt me aan de hoge kant", zei hij dinsdagavond.

De infectieziekte Q-koorts, die van dieren op mensen kan overgaan, heeft vanaf 2007 veel slachtoffers gemaakt. Ten minste 25 mensen overleden eraan. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 juli 2012

De R van RIVM is Rijks en daarmee wordt duidelijk wie de financier van dit instituut. Meer specifiek is VWS de financier en juist VWS ligt onder vuur vanwege haar slechte handelen met betrekking tot de Q-koorts.

Het komt de financier wel erg goed uit dat een van haar medewerkers in de pers roept dat het allemaal wel meevalt. Natuurlijk kun je stellen dat het RIVM een eerbiedwaardig instituut is dat zich niet laat lenen voor degelijke politieke spelletjes. Maar sinds de RIVM op advies van Roel een kritische huisarts heeft gedagvaard, is er bij mij van dat beeld weinig over.

Top