ACTUEEL

Zorgen over aanbesteding thuiszorg Rotterdam

Vakbond Abvakabo FNV is geschrokken van de tarieven en voorwaarden die de gemeente Rotterdam gaat hanteren bij de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg. De huidige contracten met de thuiszorgaanbieders in Rotterdam eindigen in april 2013.

Rotterdam is opgedeeld in zeven deelgemeenten. Voor de nieuwe aanbestedingsronde is een bestek opgesteld door de gemeente. Alle cliënten van de thuiszorg krijgen een nieuwe indicatie. Zorgaanbieders kunnen op maximaal drie van de zeven deelgemeenten inschrijven. Per deelgemeente zal er nog maar één thuiszorginstelling actief zijn. De komende jaren wordt ongeveer 10% bezuinigd op de thuiszorg.

Gevolgen

Het nieuwe bestek gaat volgens Abvakabo FNV voor veel verschuivingen zorgen in de thuiszorg. Cliënten zullen hun keuzevrijheid kwijtraken als er nog maar één organisatie per deelgemeente actief is. De bezuinigingen hebben forse gevolgen voor de werkgelegenheid.

Daarnaast vindt Abvakabo FNV dat de tarieven voor de thuiszorg te laag zijn ingeschaald. De gemeente verwacht volgens de vakbond dat thuiszorgwerkers een rol spelen in het signaleren en het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van cliënten. Daar hoort volgens Abvakabo FNV een functie bij op tenminste functieniveau FWG 15. De gemeente vindt dat FWG 10 ook volstaat en baseert daar het tarief grotendeels op.

Forse bezuiniging

Wim van de Hoorn, bestuurder bij Abvakabo FNV, stelt dat de gemeente niet duidelijk communiceert: “De gemeente hanteert woorden als ‘vraaggericht, kwaliteit, eigen kracht en creatieve oplossingen, maar uiteindelijk draait het toch vooral om een forse bezuiniging op de thuiszorg. Wij vrezen grote nadelige gevolgen voor zowel cliënten als alle thuiszorgwerkers in Rotterdam.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top