ACTUEEL

Vakbond vindt beloningscode onacceptabel

ABVAKABO FNV is niet blij met de beoogde beloningscode binnen de zorg van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVDZ) en Nederlandse vereniging van toezichthouders in zorginstellingen (NVTZ). De beloning is weliswaar maximaal 190 duizend euro, maar zorgbestuurders mogen tot 245 duizend per jaar verdienen als ze marktgericht werken. Dit is onacceptabel voor de vakbond.

‘Hou vast aan de Balkenende-norm’

Edith Snoey, voorzitter ABVAKABO FNV zegt: "We zijn een groot voorstander van een wettelijk limiet op beloningen binnen de zorg, omdat de excessen de afgelopen jaren de spuigaten uitliepen. Maar laten we die dan op de Balkenende-norm vaststellen. Een koppeling tussen beloning en marktwerking is wat ons betreft helemaal onbespreekbaar. Marktwerking mag nooit een prikkel zijn voor hogere salarissen binnen de zorg."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

groot

28 mei 2009

Gelukkig gaat de vakbond ook niet over dit type beloning.

Men was het 5 jaar geleden wel eens met het advies van de cie rechtspositie ambtsdragers. Deze code is daar een vertaling van.

Nu weer niet eens. Het zou echt helpen als de AbvaKabo wat betrouwbaar wordt in dit soort beleid!

Anthonio

1 juni 2009

Een RvT of RvC is primair verantwoordelijk voor de beloning en vergoeding van de bestuurders. De Balkenende norm is prima richtlijn en enige bandbreedte voor complexiteit, zoals marktwerking, innovaties, onderzoek en onderwijs etc., lijkt me op zijn plaats. De toezichthouders kunnen hier wel mee uit de voeten. Punt is nog wel dat een aantal medisch specialisten met deze norm in inkomen achteruit gaan als ze toetreden tot het bestuur.

Schuijl

2 juni 2009

@Anthonio

Dat een aantal medisch specialisten met deze norm in inkomen achteruit gaat bij een overstap naar rvb lijkt me een probleem van die specialisten. Het is immers zo dat die eigenlijk teveel verdienen, niet dat de bestuurder te weinig verdient.

Daarnaast, waarom zou het erg zijn er in inkomen iets op achteruit te gaan als je zoveel verdient? Het is toch geen wet dat je altijd maar meer moet gaan verdienen? Sterker, salaris inleveren maakt je positie als bestuurder (zeker tov specialisten) alleen maar sterker. Ik moest ook even denken aan mensen als Eelke van der Veen, die ook flink salaris inleverde toen hij van bestuiursvoorzitter Agis kamerlid werd. Wat mij en veel anderen betreft levert zo'n stap veel extra krediet en aanzien op.

Top