ACTUEEL

VUmc zet longarts op non-actief

Het academisch ziekenhuis VUmc heeft longarts Piet Postmus op non-actief gesteld. Dat zei zijn advocaat Tijmen Noordoven donderdag. Er is formeel geen sprake van ontslag, maar volgens de advocaat hebben collega's in het ziekenhuis te horen gekregen dat Postmus niet terug zal keren op de werkvloer.

De maatregel komt na de aankondiging van de Inspectie voor de Gezondheidszorg het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. Aanleiding daarvoor was een ruzie tussen specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie. De inspectie vond dat de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid in het geding waren. Het verscherpte toezicht geldt voor maximaal een half jaar.

Raad van toezicht

Postmus stapte eerder naar de raad van toezicht uit bezorgdheid over de veiligheid van patiënten. Ook meldde hij recent aan het bestuur spoedeisende patiënten door te zullen verwijzen naar een ander ziekenhuis.

Dichte deur

Het VUmc bevestigt de maatregel, maar wil er verder niets over kwijt. Volgens Noordoven vindt het ziekenhuis de positie van Postmus onhoudbaar. "Daarom is hij op non-actief gezet en volgt misschien ontslag. We proberen nog wel in gesprek te raken, maar de deur naar een terugkeer lijkt behoorlijk dicht te zitten", constateert de advocaat.

Voor het personeel van het VUmc zijn er donderdag twee informatiebijeenkomsten over de kwestie en de berichtgeving in de media daarover.

Schaduw

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei woensdag niet te begrijpen dat de specialisten er onderling niet uitkomen. "Ik denk dan als simpel mens: jullie zijn allemaal hoogopgeleide mensen die kiezen voor een vak waarbij je ernstig zieke mensen beter moet maken. Kunnen jullie niet over je eigen schaduw heenstappen?"

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top