ACTUEEL

'Nederlander wil inkomensafhankelijke zorgpremie'

Het meerdendeel van de Nederlanders wil de premie van de zorgverzekering inkomensafhankelijk maken, zodat het eigen risico omlaag kan. De hogere inkomens gaan dan meer premie betalen dan de lagere inkomens. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingswebsite Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.

Verhoging eigen risico

Verder is 70 procent van de respondenten tegen een verhoging van het eigen risico. Ook willen zij dat het huisartsenbezoek buiten het eigen risico blijft. Het eigen risico gaat vanaf 1 januari 2013 omhoog van 220 euro naar 350 euro. Dat heeft het kabinet besloten in het Lente-akkoord. Sommige partijen willen het bezoek aan de huisarts ook onder het eigen risico laten vallen, mede om mensen bewust te maken van het zorggebruik.

Verschillen

“Opvallend is dat vooral 55plussers positief staan (74 procent) tegenover het verlagen van het eigen risico en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Bij de jongere bevolking (44 jaar en jonger) is het percentage aanzienlijk lager (52 procent),” aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim van der Meeren

13 september 2012

Het goede nieuws is dat de zorgkosten al voor 80 procent inkomensafhankelijk worden opgebracht.
De nominale premie dekt minder dan een derde deel van de kosten.
Voor lager betaalden is er dan ook nog zorgtoeslag.
Heel sociaal allemaal , lijkt me

Anoniem

17 september 2012

Dat is dubbel betalen! Een grote groep draagt immers weinig bij (lage inkomens), maar door hun levensstijl doen zij wel een relatief groot beroep op de gezondheidszorg.

De Waal

17 september 2012

@anoniem: Tuurlijk, spasme heeft ook echt met levensstijl te maken. Walgelijk dat gebrek aan solidariteit!

Top